Tostifabriek: het wonder dat vooraf gaat aan het voedsel op je bord

22-02-2013 \\ Innofood nieuws

De Tostifabriek is een levende installatie over het wonder dat vooraf gaat aan het voedsel op je bord

Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig zo’n tosti. In de Tostifabriek onderzoeken we of het echt zo simpel is. Alle ingrediënten voor een tosti worden in de fabriek van begin tot eind zelf geproduceerd.

Eind september oogsten we dan de eerste tosti. Een tosti waarvan iedereen heeft kunnen aanschouwen hoe ontzettend veel kennis, tijd en energie er in een tosti zit. Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is.

De Tostifabriek wordt gebouwd bij de Van Gendthallen in Amsterdam waar we onderdeel uitmaken van de tijdelijke stad van Mediamatic, een zelfgebouwde stad waar geëxperimenteerd wordt met nog veel meer nieuwe manieren van bouwen, groeien, maken en energie opwekken.

Eind februari zaaien we het graan. Een maand later komen de biggen en de koeien aan en opent de fabriek haar deuren. Acht maanden lang zal er dagelijks goed voor het veld en de dieren worden gezorgd. Terwijl het graan opkomt, groeien de twee biggetjes op tot ham en produceren de koeien melk.

Gedurende de hele lente en zomer nodigen we buurtbewoners, schoolklassen en andere stedelingen uit om te komen kijken of te helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien, uitmesten van de stallen mesten, kaas persen of het maken van de ham. In augustus wordt het graan geoogst, dan malen we het meel, bakken we brood en presenteren we de eerste tosti’s op een groot oogstfeest.

Wij, het team van vrijwilligers achter de Tostifabriek zijn jonge stedelingen met verschillende creatieve achtergronden. We delen vooral een grote liefde voor voedsel en zijn super gedreven om de lekkerste en meest interessante tosti’s ter wereld te maken. Achter de schermen worden we bijgestaan door professionele veehouders en akkerbouwers, die ons helpen bij het welzijn van de dieren en het bereiken van een mooie graanoogst.

Voor de aanleg van het graanveld, de bouw van de stallen, de inrichting van de kaasmakerij, de aanschaf van de dieren en het onderhoud van de dieren hebben we een strakke begroting gemaakt. Om de financiering rond te krijgen hebben we jullie hulp nodig. Kijk daarom snel naar de donatie opties hiernaast en kies één van de geweldige tegenprestaties!

Blijf op de hoogte!

DeTostifabriek.nl | Facebook | Twitter

Contact:
info@detostifabriek.nl

 

Bron: Voor de Kunst