Tonnen koffiedik benut als hernieuwbare energiebron

30-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
Douwe Egberts opent duurzame koffiedikketel in Joure
 
Joure – Douwe Egberts Nederland heeft vandaag in Joure een duurzame koffiedik gestookte stoomketel in gebruik gesteld. Dankzij deze ketel en het benutten van koffiedik als energiebron realiseert Douwe Egberts jaarlijks een energiebesparing die te vergelijken is met het gasverbruik van 2.000 huishoudens.
 
 
Opening koffiedik gestookte ketel in Joure door Luc van Gorp, D.E (links) en John Jorritsma, Comissaris van de Koning. Klik hier voor alle rechtenvrije beelden op hoge resolutie.
 
De Commissaris van de Koning in de Provincie Fryslân, Dhr. J.A. Jorritsma, heeft de stoomketel van Douwe Egberts in Joure tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel in werking gezet.  De stoomketel is gerealiseerd in samenwerking met beheerder Dalkia. Met het in gebruikstellen van de stoomketel geeft Douwe Egberts haar duurzame ambitie een extra impuls. Douwe Egberts zet zich wereldwijd al jaren in om de koffie- en theemarkt duurzamer te maken. Door koffiedik te gebruiken als energiebron:
 
·         Reduceert D.E het verbruik van aardgas en spaart zo het klimaat;
·         Haalt D.E een hoog rendement uit haar reststroom;
·         Voorkomt D.E transportkilometers om het koffiedik af te voeren;
·         Maakt D.E haar productieproces groener.
 
Hoe werkt het?
De koffiefabriek van Douwe Egberts  in Joure maakt koffieconcentraat voor automaten (zakelijke markt) en instantkoffie voor thuisgebruik. Vergelijkbaar met het koffiezetproces thuis, maar nu op grote schaal en onder druk, wordt koffie gezet. Koffiedik is het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. Koffiedik heeft als eigenschap dat er bij verbranding veel warmte vrijkomt. Die warmte wordt gebruikt om stoom te maken. De koffiefabriek in Joure gebruikt stoom om diverse processen te verwarmen. Door deze ketel benut Douwe Egberts alle koffiedik en wordt de fabriek tot 90% in haar stoombehoefte voorzien door deze groene energiebron. Dit alles past in de duurzaamheidsdoelstellingen van Douwe Egberts.  
 
Facts&Figures:
 
  • Jaarlijks verbrandt D.E. dankzij de stoomketels 12.000 ton koffiedik. Dat staat gelijk aan 22 volle Olympische zwembaden. 
  • D.E. bespaart hiermee 4 miljoen m³ aardgas per jaar. Dat staat gelijk aan 12 miljoen keer douchen of het energieverbruik van 2.000 huishoudens.
  • Het rendement van de nieuwe ketel is 85%.
  • Koffiedik verbranden is een CO₂ neutraal proces. De koffieboon heeft tijdens de groei CO₂ opgenomen. Bij verbranden wordt dezelfde hoeveelheid CO₂ uitgescheiden.
  • 90% van de warmte-energie in Joure wordt geleverd door koffiedik gestookte ketels