Telers kunnen de vraag naar biologische groenten niet bijhouden

21-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
Berlijn – Biologisch wordt steeds populairder: in Duitsland is de biologische markt het afgelopen jaar met zes procent gegroeid en de Duitsers geven inmiddels al zo’n 7 miljard euro per jaar uit aan biologische producten. Er is echter ook een mindere kant: de telers kunnen de vraag niet bijhouden.
 
 
„Er is sprake van omzetgroei en een stabiele ontwikkeling binnen de vakhandel met een toename van het verkoopoppervlak, maar er is tegelijkertijd bijna een stagnatie wat betreft het biologische teeltgebied’, zegt Alexander Gerber van de ‘Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW). Met andere woorden: men eet in Duitsland weliswaar steeds meer biologische producten, maar de productie van biologische levensmiddelen groeit maar weinig. Het gevolg is een verdere toename van de import.
 
„Het is goed te merken dat de concurrentiepositie van de biologische productie ten opzichte van de conventionele landbouw moeilijk is’, legt Gerber uit. Vooral de pachtprijsontwikkeling maakt het de biologische telers moeilijk. Vanwege de subsidiëring van biogasinstallaties en de behoefte aan bijvoorbeeld maïs die daardoor ontstaat, is akkergrond op veel plaatsen inmiddels zo duur, dat de biologische telers niet meer kunnen concurreren. Deels moesten zij hun arealen zelfs verkleinen.
 
 
Daar komt nog bij dat ook de conventionele telers in 2012 hogere prijzen voor hun producten konden krijgen. Dat maakt het vrij onaantrekkelijk om over te stappen op biologische teelt – vooral aangezien nieuwkomers in het begin nog verlies zullen lijden. Tenslotte moeten ze eerst twee tot drie jaar volgens biologische criteria produceren, terwijl ze hun producten gedurende deze periode alleen nog maar op de conventionele markt mogen verkopen. Deze situatie in z’n geheel maakt het momenteel moeilijk om nieuwe producenten voor de biologische teelt te vinden.

 

Bron: AGF