Talent4Food: AOC Oost vervult vraag voedingsindustrie

09-09-2013 \\ Innofood nieuws

TALENT4FOOD
  
AOC Oost vervult vraag voedingsindustrie
  
De vraag is er. De voedingsindustrie floreert, maar vergrijst rap. Hoe zit het met het aanbod, in de vorm van vakbekwaam personeel? Dini Kortman, aanspreekpunt voor Talent4Food bij AOC Oost, deelt trots mee dat er 32 inschrijvingen zijn voor de mbo-dagopleiding Voeding voor volgend schooljaar.
‘En dat is bijzonder’, verduidelijkt ze. Het zijn er namelijk driemaal zoveel als afgelopen schooljaar. Hoe wist AOC Oost zo veel meer studenten te interesseren voor deze opleiding? De docenten spelen een doorslaggevende rol, aldus Dini. Als aanspreekpunt voor Talent4Food, een initiatief van onder meer voedingsmiddelenbedrijven in de regio Oost-Nederland, zit ze dicht op zowel vraag als aanbod. Het overgrote deel van de docenten is zij-instromer en staat met één been in een Food-bedrijf. En blijft daar staan, want de combinatie van lesgeven in het reguliere onderwijs en aan de bedrijfsopleidingen is een populaire.
  
Jong en werkloos
De mbo-opleiding Voeding lift ook mee op een maatschappelijke trend. ‘De keuze voor een opleiding wordt steeds meer bepaald op basis van de vraag of er werk in te vinden is’, signaleert Dini. Niet voor niets is de voedingsindustrie aangewezen als topsector. En om op lange termijn voorzien te blijven van voldoende getalenteerde voedingsoperators, is Talent4Food in het leven geroepen. Een soort uitzendbureau, waar Dini naast projectleider Arjan Molendijk de touwtjes ‘onderwijs’ en ‘bedrijfsleven’ aan elkaar knoopt. Vorig jaar startte dankzij Talent4Food een groep van zestien jongeren de opleiding tot Voedingsoperator. Hun gemene deler? Jong en werkloos. ‘Met een afstand tot de arbeidsmarkt’, omschrijft Dini de doelgroep van dit initiatief. Het 1000 jongerenplan van de provincie Overijssel, dat investeert in arbeidsmarktkansen voor kwetsbare jongeren, bracht hun bij Talent4Food.

  

Lees hier het volledige artikel op de site van de AOC Raad