Supers in de wachtkamer in vleesfraudezaak

11-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 

 

NIEUWVEEN – Supermarkten moeten afwachten of ze producten in de schappen hebben liggen die vallen onder de mega-recall van 50 duizend ton rundvlees. De NVWA is niet bereid de namen van betrokken vleesverwerkers en producenten te overhandigen.

 

 

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) had graag zelf de NVWA-lijst gekregen zodat supermarktketens zelf konden zoeken naar verdachte producten, maar de controledienst weigert de namen te overhandigen, zegt CBL-woordvoerder Miranda Boer tegenover Levensmiddelenkrant. “De voedselveiligheid is hier niet in gevaar. Vandaar dat de NVWA geen reden ziet de namen van de betrokken bedrijven aan ons te geven.”

Vreemd
De supermarktkoepel zegt dat supermarkten en foodservicebedrijven graag willen meewerken om snel helderheid te krijgen over verdachte producten, maar dat ze nu moeten afwachten totdat leveranciers zelf melden dat er (mogelijk) frauduleus vlees is geleverd.
“Het is een vreemd argument dat de NVWA gebruikt, want volgens de wet moeten bedrijven binnen vier uur helderheid kunnen geven over waar grondstoffen en producten vandaan komen of aan wie ze zijn geleverd. In dit geval, waarbij het bedrijf Selten de administratie niet op orde heeft, geeft de NVWA twee weken de tijd”, aldus Boer.

Tasforce
Na het debat in de Tweede Kamer in maart over de vleesfraude heeft staatsecretaris Sharon Dijksma de Taskforce Voedselvertrouwen in het leven geroepen, waarin ook het CBL zitting heeft. Onder meer een snellere informatievoorziening van de overheid naar het bedrijfsleven staat daarbij op de agenda, zegt Boer. “Evenals strengere handhaving van de regels en sanctionering bij overtredingen.” De taskforce moet op termijn met een plan komen om dergelijke voedselfraudes in de toekomst te voorkomen.

Huismerken
Tot nu toe reageren consumenten in Nederland nog redelijk nuchter op de berichtgevingen over fraude met paardenvlees. Foodwatch vindt evenals het CBL dat de overheid – in dit geval de NVWA –de beschikbare informatie over producten die mogelijk paardenvlees bevatten openbaar moet maken. “Consumenten hebben het recht om te weten wat ze eten, ook als er geen directe dreiging voor de volksgezondheid is”, aldus de organisatie donderdag in een persbericht. Foodwatch is daarbij van mening dat ook supermarkten per direct alle informatie openbaar moet maken omtrent de mogelijkheid van verwerkt paardenvlees in huismerken of andere producten. “Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze hier niet van op de hoogte waren.”

Herkomst
Woensdagmiddag maakte de NVWA een recall bekend van, naar schatting, 50.000 ton verdacht vlees. Dit rundvlees is in de afgelopen twee jaar geleverd door Wiljo Import en Export en zusterbedrijf Vleesgroothandel Willy Selten aan in totaal 130 Nederlandse bedrijven. Volgens de NVWA is dit rundvlees mogelijk met paardenvlees vermengd. Omdat de herkomst van de partijen vlees onduidelijk is, kan de voedselveiligheid van dit vlees niet worden gegarandeerd. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid.

 

 

Bron: Levensmiddelenkrant