Supermarktsector stapt exclusief over op GS1

30-09-2013 \\ Innofood nieuws

AMSTELVEEN – Vanaf eind december vragen retailers geen brondocumenten met artikelgegevens meer aan hun leveranciers. De levensmiddelen- en drogisterijsector gaan exclusief uit de GS1 Data Source putten.

Zestien supermarktketens, drogisterijen en groothandels en ruim 900 van hun leveranciers maken gebruik van GS1 Data Source om artikelgegevens uit te wisselen. Vaak vroegen retailers nog altijd om brondocumenten mee te sturen. Zij hebben nu met elkaar afgesproken dat ze volgend jaar niet meer om de brondocumenten gaan vragen. ‘Het vertrouwen in de kwaliteit van de gegevens is er’.

Fouten
De ambitie van de sector om alleen te werken met een datapool, waarin alle stamgegevens van artikelen staan, bestaat al jaren. Het probleem in de afgelopen jaren was echter dat retailers veel artikelen met foutieve gegevens in bijvoorbeeld lengte, hoogte, breedte voorbij zagen komen.

Overgang
De retailers zijn nu druk bezig – daar waar nodig – met de herinrichting van hun processen, systemen en organisatie om dit echt mogelijk te maken. De uitwisseling van bilaterale brondocumenten heeft daarmee zijn langste tijd gehad.

Fases
“Wij hebben voor onze Retail operatie het besluit genomen om aan het einde van het jaar om alleen nog maar van GS1 Data Source gebruik te maken. We willen de Food Service operatie hier snel op laten volgen. Het vertrouwen in de kwaliteit van de artikelgegevens hebben we nu. Wij zijn ver met de voorbereidingen en zullen vanaf het einde van het jaar gefaseerd overgaan naar volledig digitaal en stoppen met het vragen van papieren brondocumenten”, zegt Stijn Welsing, supply chain director Sligro Food Group en co-voorzitter van de GS1 DAS Stuurgroep en lid van GS1 Business Council levensmiddelen en drogisterij.

Bron
“Retailers hebben zich één voor één achter het besluit geschaard. Dat is belangrijk. Partijen gaan alleen nog maar GS1 Data Source gebruiken voor artikelgegevens en dat is winst ook met het oog op het uitwisselen van etiketinformatie -denk aan allergenen- waar we nu druk mee bezig zijn. Het is nu echt de enige én centrale bron”, zegt Birgitta de Gruijter, senior sectormanager levensmiddelen en drogisterij.

  

Bron: Levensmiddelenkrant