‘Supermarkt heeft grote rol in voedselverspilling’

07-10-2013 \\ Innofood nieuws

Consumenten kunnen supermarkten aanzetten tot minder voedselverspilling. Zo luidt de boodschap van Tristram Stuart, campagnevoerder tegen voedselverspilling. Hij sprak op 1 oktober in Wageningen, tijdens het evenement ‘Turning food for bins into food for kings’.
Bron: Wageningen UR

Het Wageningen UR Centre for Sustainable Development and Food Security organiseerde op 29 september tot 1 oktober 2013 het evenement ‘Turning food for bins into food for kings’. Initiatiefneemster Ljiljana Rodic legt uit waarom: ‘In ons huidige voedselsysteem wordt 30 tot 40 procent van het geproduceerde voedsel niet door mensen gegeten. Een verspilling van arbeid, water, zonlicht, meststoffen en brandstof.’ Met een team van vrijwilligers serveerde zij een gratis lunch van ‘afvalgroenten’ aan ruim 500 mensen. Daarnaast haalde zij Tristram Stuart naar Wageningen voor een lezing over Food Waste. Stuart is een bekend campagnevoerder tegen voedselverspilling op wereldschaal; hij sprak eerder die dag op het 1st International Conference on Global Food Security in Noordwijkerhout.

Macht van de supermarkt

Tristram Stuart zet zich in voor het zichtbaar maken van voedselverspilling. Verspilling komt voor in de hele keten, van de boerderij, via opslag, handel, transport, winkels en restaurants tot bij de consument. Soms is verspilling het gevolg van gebrekkige omstandigheden, maar vaak spelen onverschilligheid of bewuste keuzes een rol. Supermarkten maken zich volgens Stuart schuldig aan de laatste twee opties. Zo belandt voedsel dat nog prima voor consumptie geschikt is, in de vuilnisbak. En sommige verse producten, zoals groenten en fruit, krijgen geen plek in de winkel omdat ze afwijken van de cosmetische standaarden: ze zijn te groot, te klein, te krom of bevatten een plekje.

Transparantie

Stuart: ‘Supermarkten spelen een grote rol in de verspilling van voedsel. Maar ook consumenten maken zich schuldig, door in deze supermarkten te kopen.’ Oplossing van het probleem schuit volgens hem in transparantie. ‘Supermarkten zouden hun verspillingscijfers openbaar moeten maken. Als enkele grote ketens hiermee starten, dan volgt de rest vanzelf. De eerste stappen in de goede richting zijn al gezet. Druk op de overheid en supermarkten blijft echter nodig om sociale of politieke veranderingen teweeg te brengen. Samen kunnen wij dat doen.’

Te kleine pompoenen

In Wageningen werd aan de zichtbaarheid van voedselverspilling gewerkt door op zondag 29 september een grote gratis lunch te serveren van ‘afval’. Groentetelers uit de omgeving doneerden te kleine pompoenen, te dikke preien, te grote kolen en afwijkend gevormde aardappels. Vrijwilligers bereidden hiermee een curry en een ovenschotel, die gretig aftrek vonden bij ruim 500 bezoekers, veelal studenten. Tijdens de lunch kregen de bezoekers tips over aankoop en bewaren van voedsel, en het hergebruiken van restjes. Ook werd er uitgelegd waarom deze groenten niet worden verkocht in winkels. ‘Vooral van de te kleine pompoenen snapten de studenten niks. Deze zijn toch juist handig in kleine huishoudens!’, vertelt Ljiljana, ‘Ik hoop dat we iets kunnen bedenken om deze kleine pompoenen in de toekomst toch te verkopen, bijvoorbeeld aan studenten.’ Na bereiding van de lunch bleven er nog groenten over, deze zijn meegegeven aan de bezoekers.

5000 mensen voeden

Op 29 juni 2013 vond in Amsterdam een soortgelijk, maar groter, evenement plaats: Damn Food Waste. Men bereidde toen een lunch van ‘afval’ voor ruim 5000 bezoekers. Damn Food Waste vormt een onderdeel van een internationale beweging die aandacht vraagt voor voedselverspilling: ‘Feeding the 5000’. Oprichter en geestelijk vader van deze beweging is Tristram Stuart.

Bron: Groen Kennisnet