Supermarkt goedkoper met biologische producten

22-11-2013 \\ Innofood nieuws

NIEUWVEEN – Biologische producten die je in de supermarkt koopt, zijn stukken goedkoper dan soortgelijke producten uit de natuurvoedingswinkel.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat vandaag gepresenteerd wordt. Er werd gekeken naar de prijs van 150 veelgekochte biologische producten zoals melk, eieren, chocolade en kipfilet. De bond vergeleek de prijzen bij de drie supermarktketens (Albert Heijn, Jumbo, PLUS) met die van de vier grootse bio-winkelketens (EkoPlaza, Marqt, Natuurwinkel en Estafette) in Nederland. Zo is de prijs van een chocoladereep van Bio+ bij Jumbo 1,13 euro, terwijl voor dezelfde reep bij Marqt 1,69 euro betaald moet worden.

Kwaliteitsverschil
De prijsverschillen onder de bio-ketens is ook groot. EkoPlaza is volgens de Consumentenbond de goedkoopste; bij Estafette is de consument gemiddeld 10 procent duurder uit. Een woordvoerder van EkoPlaza zegt tegenover De Telegraaf dat de prijsverschillen tussen supermarkt en natuurvoedingswinkel verklaard kan worden door kwaliteitsverschil, omdat in bepaalde biologische producten van de bio-winkel andere ingrediënten zijn gebruikt.

Bewuste keuze
Biologische producten zijn gemiddeld 40 procent duurder dan niet-biologische huismerken, maar dat weerhoudt veel mensen er niet van om biologische producten te kopen. De Consumentenbond ondervroeg ruim 1100 consumenten, waarvan de helft aangeeft zo nu en dan bewust te kiezen voor biologische producten. Natuurvoedingswinkels zijn vooral populair vanwege de grote keuze en de goede kwaliteit van de producten in dat soort winkels.

 

Bron: Levensmiddelenkrant / De Telegraaf