‘Succesfactor berenvlees ligt in acceptatie door de markt’

29-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

‘Stoppen met castreren van varkens in de Europese Unie lukt alleen wanneer je binnen en buiten de productieketens in de heel Europa samenwerkt aan marktacceptatie en kennis, ervaring en informatie uitwisselt.’ Volgens Annechien ten Have, voorzitter van de Nederlandse stuurgroep ‘Stoppen met castreren’, zijn het twee cruciale factoren om in de Europese Unie in 2018 met succes geen varkens meer te castreren. Ten Have deed haar uitspraak tijdens een ontmoeting met de Europese vakpers in Nederland op 17 en 18 april.

Voor varkenshouders biedt het stoppen met castreren alleen maar voordelen. Het betekent dat vervelend en arbeidsintensief werk niet meer hoeft te worden gedaan en de bedrijfsresultaten kunnen verbeteren. Ook ngo’s pleiten er voor om niet in te grijpen in het welzijn van het dier. Slachterijen zijn onder andere gericht op de vleeskwaliteit en marktacceptatie. In een Europese enquête die is uitgevoerd door de Eurogroup for Animals en Wageningen UR werd duidelijk dat marktpartijen het stoppen met castreren een onomkeerbaar proces vinden.

Tijdens de bijeenkomst ging Ten Have in op de Europese aanpak. ‘Er wordt op allerlei terreinen samengewerkt. Informatie wordt uitgewisseld tussen ngo’s, boerenorganisaties, slachterijen en onderzoekers. De cruciale succesfactor is echter de acceptatie van het vlees van niet gecastreerde varkens door afnemers, zoals de retail en de industrie in Europa. We moeten aantonen dat de kwaliteit van het berenvlees goed is.’ Een van de drempels is volgens Ten Have het feit dat uniforme detectiemethoden voor berengeur nog niet Europees zijn ingevoerd. ‘In Duitsland is het protocol hiervoor al opgenomen in het kwaliteitssysteem QS. In Nederland zou opname in IKB logisch zijn’, aldus Ten Have.

Annechien ten Have is zelf varkenshouder en houdt al sinds 1995 beren op haar bedrijf. ‘De varkenshouderij had indertijd goede redenen om voor castratie te kiezen, maar dat betekent niet dat alles bij het oude moet blijven. We weten inmiddels dat we met een goede detectiemethode een goede kwaliteit vlees kunnen garanderen. Verder zijn er alleen maar voordelen aan het niet castreren van biggen.’

Bron: Nieuwsbrief ‘Beren Onderweg’ / AgriHolland