Student maakt jongerentijdschrift over voedselproductie

21-06-2013 \\ Innofood nieuws

Derdejaars veehouderijstudent op HAS Hogeschool Froukje Kooter (19 jaar) maakt een tijdschrift over hoe jongeren aankijken tegen voedselproductie.

Vanuit haar stage bij Netwerk de Peelhorst verbaasde ze zich erover dat alleen volwassenen betrokken zijn bij discussies rond veedichtheid, dierwelzijn en volksgezondheid. Voor een minor journalistiek mag ze nu een tijdschrift maken. Dat wil ze graag doen over voedselproductie en jongeren.. “Het onderwerp wordt vaak zo zwaar en zo negatief belicht. Ik wil graag de frisse blik van jonge mensen inbrengen.”

Mc Donalds

Volgens Froukje klopt het wel dat de meeste jongeren zich weinig zorgen maken over hun eten. “Dat kun je gewoon bij de Mc Donalds kopen.” Maar er zijn ook uitzonderingen. “Via mijn stage en via school heb ik al veel jongeren ontmoet die zich wel bezighouden met voedselproductie. Medestudente Larisa Versluis organiseert bijvoorbeeld een fietstocht langs verschillende bedrijven om te laten zien hoe daar voedsel wordt geproduceerd. Ik ben benieuwd naar haar verhaal. En ik wil jonge boeren aan het woord laten.”

Froukje is niet van plan een mening te geven over voedselproductie. “Er wordt nu vaak onderscheid gemaakt tussen de´goede´stadlandbouw en de ´slechte´boeren. In dat soort stellingen geloof ik niet.”

Varkenshouder

Zelf vond Froukje het inspirerend een varkenshouder te horen vertellen over zijn bedrijf met 14.000 varkens. “Die ondernemer vertelde met zoveel passie. Net als de mensen bij ons op school die voor hun afstuderen de innovatieklas volgen. Dat vind ik het mooiste, mensen aan het woord laten over wat hun hart echt sneller doet kloppen.” De titel van het tijdschrift zal ‘Jonge helden in het groen’ worden.

Graag laat ze het resultaat zien aan andere jongeren en partijen die iets doen met jongeren en voedselproductie. Via Netwerk de Peelhorst hoopt ze bijvoorbeeld de provincie, ZLTO, Brabantse Milieufederatie en Tasty Green Lifestyle Experience (TGLE) te bereiken.

 

Bron: Groenkennisnet