Sterrenstatus voor smaakvolste streekproduct

08-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

Nederland kiest weer de lekkerste!
 
Onder de titel De Smaak van NL strijden foodondernemers voor het zesde achtereenvolgende jaar om het lekkerste product van Nederland. Wie maakt het meest smaakvolle product van eigen bodem? De strijd om de Smaakvol2013-erkenning barst weer los! Ondernemers uit Gelderland en Overijssel kunnen zich inschrijven voor de regionale voorronde vanaf nu tot 12 juni.
                                
 
De landelijke verkiezing voor het lekkerste product van Nederland wordt ook dit jaar weer georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum. De aftrap van de verkiezing begint met een regionale voorronde die op maandag 17 juni plaatsvindt bij de Echoput in Apeldoorn en waarin foodrecensenten en vakspecialisten de producten onder de loep nemen. In 2010 stroomde de paprikajam van Marieke Tas uit Bemmel via de regionale ronde door naar de landelijke finale. “Het ontmoeten van andere ondernemers die met passie en vuur met eten bezig zijn, het leren van elkaar en het netwerken met professionals: De Smaak van NL vond ik op alle fronten geweldig. De verkiezing gaf me bovendien zo’n ontzettende boost en bevestiging dat ik op de goede weg was. Met ‘De Smaak van NL’ laat je bovendien meer mensen met je product kennismaken. Mensen zeiden tegen me: hé, jij bent dat paprikameisje!” Per regio worden uiteindelijk acht foodondernemers geselecteerd.
 
Producten onder de loep
De gekozen foodondernemers gaan door naar de halve finales in september, waar aandacht is voor marketing, afzet en duurzaamheid. Een vakjury geeft advies op het gebied van presentatie, verpakking, afzetkanaal en positionering. Deze vakjury bepaalt welke drie regionale producten doorgaan naar de proeverij tijdens de Food Valley Expo in oktober en naar de ‘kokende’ finale op 25 november in het voormalige kloostercomplex ‘Landgoed Roepaen’ in Ottersum.
 
Vegetarische, gerookte palingsalade
De verkiezing kent uiteindelijk twee kampioenen: de winnaar van Smaakvol 2013, de erkenning van professionals, en de winnaar van de publieksprijs. Ondernemer Paul Bom van De Vegetarische Slager uit Den Haag was de winnaar van Smaakvol2012. Bom maakt vegetarische, gerookte palingsalade en deze salade veroverde op 13 november 2012 hart en smaakpapillen van de vakjury. Bom ontving dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland, Smaakvol2012, uit handen van chef-kok en presentator van het programma ‘Masterchef’, Peter Lute.
 
Inschrijven voorronde De Smaak van NL
Ook geïnteresseerd in meer publiciteit, kennis en contacten? Alle Nederlands MKB-bedrijven met een product dat in Nederland wordt geproduceerd kunnen zich inschrijven voor de regionale voorronde van De Smaak van NL. Voorwaarde is wel dat de ondernemers de ambitie hebben om hun bedrijf of het product een stap verder te brengen. .
 
Ondernemers uit Gelderland en Overijssel die aan de voorronde op 17 juni willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via www.syntens.nl/desmaakvannl