Sterk verband tussen blauwe bessen en lager risico op Alzheimer

15-05-2013 \\ Innofood nieuws

Onderzoek toont aan dat het eten van blauwe bessen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen of vertragen. ‘De wetenschap, die het verband tussen blauwe bessen en een verbeterde breingezondheid ondersteunt, is zeer robuust’, zegt geriatrisch neuroloog en dementiespecialist dr. Marwan Sabbagh, directeur van het Banner-Sun Health Research Institute in Arizona, een van ’s werelds prominentste Alzheimeronderzoeksinstituten.

In een blauwe bessenonderzoek onderzochten wetenschappers van de Tufts University tien jaar lang de voordelige effecten van blauwe bessen op de breinfunctie in dierlijke modellen. In een recent onderzoek werd vastgesteld dat geheugenverlies dat gewoonlijk optreedt bij ouderdom, niet alleen kan worden voorkomen, maar ook teruggedraaid door blauwe bessen aan oudere ratten te voeren. Bovendien hield de verbetering ten minste een maand stand nadat de dieren weer normale voeding kregen.

In een onderzoek met negen menselijke proefpersonen, ondervonden Robert Krikorian en zijn team aan de Universiteit van Cincinnati dat oudere volwassenen, die blauwe bessensap kregen, hoger scoorden op geheugentests dan diegenen die een placebo kregen. Dit onderzoek legt de basis voor humaan onderzoek naar blauwe bessensuppletie als preventieve interventie voor cognitieve veroudering. Deze onderzoekers zijn momenteel ook bezig met een soortgelijk onderzoek, met oudere proefpersonen die reeds tekenen van cognitieve stoornissen vertonen.

‘Alzheimer begint ongeveer 25 jaar voordat we merken dat we dingen vergeten. Dus om de ziekte te voorkomen of te vertragen, moeten we deze voedingsveranderingen doorvoeren, voordat we de symptomen zien’, zegt dr. Sabbagh.
 

 

Bron: AGF