Staatssecretaris: ‘Het Vinkje past binnen ons beleid’

25-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Dat de overheid achter het Vinkje staat, laat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nog maar eens blijken. In de beantwoording van Kamervragen over zelfregulering – de verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie om zélf producten te verbeteren en juist reclame te voeren – geeft hij aan dat het Vinkje hét hulpmiddel in Nederland is om de gezondere keuze te maken.

“Mijn beleid is gericht op het op positieve wijze stimuleren van gezonde voeding bij een zo groot mogelijk deel van de Nederlandse bevolking. Breed gebruik van en communiceren over het Vinkje, dat het kiezen van gezondere levensmiddelen eenvoudiger maakt, past binnen dit beleid. Onderzoek naar het begrip van het Vinkje laat zien dat rond de negentig procent van de consumenten het Vinkje herkent. Het is dus een zeer bekend logo”, aldus Van Rijn.

In de beantwoording van de Kamervragen gaat de staatssecretaris in op de vergelijking tussen het Vinkje en het zogeheten stoplichtmodel. Dit is een systeem waarbij voedingsstoffen in levensmiddelen een groen, oranje of rood label krijgen, afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid. Van Rijn wijst erop dat het stoplichtmodel niet beter is dan het Vinkje. Onderzoeken naar de werking van beide gezondheidssystemen tonen dat aan.

Van Rijn spreekt in zijn brief zelfs de voorkeur uit voor het Vinkje, omdat het stoplichtmodel een duidelijk nadeel heeft: het maakt de gezondere keuze binnen een productgroep niet inzichtelijk. “Het is immers lastig om bijvoorbeeld een oranje kleur voor verzadigd vet af te wegen tegen een oranje kleur voor zout/ natrium. Met het Vinkje kan de consument snel een beter product kiezen binnen een productcategorie”, schrijft Van Rijn.

 

Bron: Ik Kies Bewust