Specialiseren in Specialiteiten

05-04-2016 \\ Over onze leden

Rouveen Kaasspecialiteiten

Eind vorige eeuw besloot de coöperatie Rouveen om uitsluitend speciale kazen te gaan produceren, vandaar ook het achtervoegsel Kaasspecialiteiten. Met deze stap heeft het bedrijf besloten om niet te concurreren op schaal, maar op flexibiliteit.

‘We kunnen batches van 1200 kilo leveren aan onze klanten, de kaashandel’, aldus Daniëlle de Bruin, verantwoordelijk voor productontwikkeling bij de kaasmaker. ‘Voor de grotere bedrijven zijn deze volumes niet interessant. Wij weten er wel raad mee.’ Omdat Rouveen voornamelijk kazen produceert die onder private label worden aangeboden, hanteert de coöperatie het motto ‘kaas a la carte’. Klanten, vaak de handel samen met de retailer(s), schuiven aan om hun wensen kenbaar te maken. Vervolgens gaat Rouveen aan de slag, waarbij het vanzelfsprekend wel kan adviseren op basis van haar expertise op gebied van de kaasproductie.

Staalkaart

De Bruin laat een mooie ‘staalkaart’ zien, waarop de verschillende stappen in het ontwikkelingstraject overzichtelijk staan afgebeeld. ‘We hebben koe-, schapen- en geitenmelk, met biologische varianten en – in geval van koemelk- een kosjere variant. Daarna kunnen we zowel dierlijke als plantaardige vetten, bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie toevoegen. Vervolgens wordt het vetgehalte bepaald, waarna eventueel ingrediënten worden toegevoegd. Ook in de vorm en gewicht bieden we keuzes, dus niet alleen kanters, maar ook ‘broden’. Ook in de pekeling, lees het zoutgehalte, en de behandeling (natuur- of foliegerijpt) kunnen klanten kiezen, tot en met de verpakkingswijze.’

Lees hier het volledige artikel dat verscheen in Food & Nutrition Jaargang 8, Nummer 1 2016