Slager Alexander de Feijter uit Hengelo is Overijsselse Held van de Smaak

14-06-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Vijf ambachtelijke slagers gingen afgelopen donderdag 13 juni de strijd met elkaar aan voor de titel van ‘Overijsselse Held van de Smaak 2013′. Dit jaar met het thema ‘ambachtelijke worst’. De kandidaten zijn op hun eigen en unieke wijze bezig zijn met het produceren van worst, waarbij de kernwoorden ‘ambachtelijk’, ‘streekgebonden’ en ‘duurzaam’ centraal staan. De jury koos Alexander de Feijter uit Hengelo als winnaar. Hij zal Overijssel vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die dit jaar in Venlo plaats vindt, Hoofdstad van de Smaak 2013.

Winnaar
Niet alleen met zijn Twentse Hausmacher leverworst kreeg slager Alexander de Feijter de jury op zijn hand, maar ook met zijn verhaal en presentatie. Juryvoorzitter Henk van Voornveld van het Bureau voor Toerisme in Overijssel noemde Alexander de Feijter “Een jong talent tussen de gevestigde orde”. Alexander is namelijk nog maar 22 jaar. De jury prijst ook de leergierigheid van Alexander. Hij is namelijk naar Italië geweest om daar het vak van worst maken te leren. Alexander: “Italianen weten wat worst maken is, het is eenvoudig en simpel, maar met heel veel smaak”.

Eerlijk vlees
De basis van goede worst is goed en gerijpt vlees. Daarom houdt Alexander de varkens zelf op de boerderij van zijn ouders. De varkens lopen buiten en krijgen gezond voer. Het vlees verwerkt hij tot mooie hammen en worsten. De producten brengt hij aan de man in zijn slagerij annex winkel in het centrum van Hengelo.

Over de smaak viel niet te twisten
Alle inzendingen lagen dicht bij elkaar als het gaat om de kernwaarden van de Week van de Smaak en de manier waarop zij zichzelf presenteren en met hun vak bezig zijn. Het product overtuigt bovendien van een gedegen stuk ambacht. Over de smaak viel bij de jury niet te twisten, want die vonden ze bij iedere kandidaat van buitengewone kwaliteit. Van Voornveld: “Jullie zijn stuk voor stuk ambassadeurs van de regio, of het nu om Salland, het Vechtdal of Twente gaat”. “Met Alexander hebben we een goeie kandidaat in huis waarmee we straks veel kans gaan maken om de landelijke titel Held van de Smaak voor Overijssel binnen te slepen”.

Een jury met hart voor passie en ambacht
De jury bestond uit mensen die hart hebben voor de passie en ambacht van kleinschalige producten uit Overijssel. Jurylid Anna Waanders van het Twents Bureau voor Toerisme was natuurlijk enorm blij met Alexander de Feijter als Twentse winnaar. “Ik zou graag willen dat we op de Noordermarkt in Amsterdam een rode loper uitleggen met alle mooie streekproducten die Twente (en Overijssel) te bieden heeft”.

De jury bestond uit Henk van Voornveld (directeur Marketing Toerisme Oost), Anna Waanders (directeur Twents Bureau voor Toerisme), Evelien Roelofse (bestuurslid Slowfood Zwolle) en Ronnie Poeste (docent Slagers Vak Opleiding).

De 5 kandidaten* waren:

Alexander de Feijter van Slagerij de Feijter uit Hengelo (Ov.)
Bert Waterval van Varkensproeftuin de Panhof uit Dalfsen
Herman Haverkort van Slagerij Haverkort uit Zwolle
Rein Hofman van Slagerij Kastelein uit Diepenheim
Harry Boomkamp van Vleesboerderij Erve Elferman uit Denekamp

*) Slager John van Broekhuizen uit Balkbrug was als zesde kandidaat genomineerd, maar moest vanwege ziekte afhaken.

 

Meer informatie over de slagerij en winkel van Alexander de Feijter is te vinden op www.slagerijdefeijter.nl

 

Bron: Week van de Smaak