Slachtbijproducten steeds belangrijker voor vierkantsverwaarding

11-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

De verwaarding van karkassen van runderen en varkens verschuift van primaire delen voor vers vlees naar delen voor verwerking en naar het vijfde kwartier, de slachtbijproducten. Deze trend zal permanent zijn en zal de businessmodellen van bijna alle spelers in de mondiale vleesindustrie beïnvloeden. Dat stelt de Rabobank in het rapport ‘The Return of Animal By-Products’.
 

Traditioneel hebben de voor vers vlees bestemde primaire delen vanwege hun kwaliteit de hoogste waarde en vertegenwoordigen de delen voor de verwerking en de producten van het vijfde kwartier een lagere waarde. De Rabobank signaleert dat deze trend sinds 2009 veranderd is. De prijzen van de minder belangrijke delen stegen sneller dan de gemiddelde karkaswaarde, terwijl de prijzen van de primaire delen bestemd voor vers vlees in vergelijking hiermee minder presteerden. Verder is de waarde van de bijproducten sinds 2000 toegenomen, met name de laatste jaren. Deze ontwikkeling is het duidelijkst zichtbaar bij varkens.

Oorzaken
Als oorzaken voor deze verschuiving worden genoemd de sterke vraag vanuit Azië naar bijproducten van het vijfde kwartier, die daar vaak als delicatessen worden beschouwd, en de perceptie van de consument dat verwerkte producten meer waarde voor hun geld opleveren. Dit heeft geleid tot een opwaartse druk op de prijzen van delen en van bijproducten bestemd voor verwerking. Voorts is er een toegenomen vraag naar convenienceproducten, bijvoorbeeld naar ‘tussendoortjes’.

Nieuwe toepassingen
Er zijn ook nieuwe toepassingen gekomen van dierlijke bijproducten, bijvoorbeeld voor de farmaceutische industrie. De verbeterde technologie en de toegenomen kennis over (delen van) bijproducten dragen bij aan het potentiële gebruik van het vijfde kwartier. Er is bijvoorbeeld een groeiende vraag naar heparine, gewonnen uit het slijmvlies van de darmen en gebruikt in bloedverdunners. Door research kunnen wellicht ook andere producten uit de bijproducten worden ontwikkeld.

Bron: Meat&Co​