Sharon Dijksma enthousiast over lupineteelt voor vleesvervangers Vivera

29-08-2014 \\ Over onze leden

Sharon Dijksma enthousiast over Lupine teelt voor vleesvervangers Vivera:

“Het Nederlandse agro-beleid heeft vernieuwing nodig en dit project is daar een mooi voorbeeld van.”

Holten – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft donderdagochtend een werkbezoek gebracht aan Vivera tijdens de oogst van Lupine bestemd voor de vleesvervangers van Vivera. De droge weersomstandigheden waren perfect voor de oogst. De staatssecretaris proefde de ter plaatse bereide vleesvervangers op basis van Lupine en bracht vervolgens nog een bezoek aan de productielocatie van Vivera.

 

De reactie van de staatssecretaris was zeer positief, zowel over de duurzame vleesvervangers als over de manier waarop samen wordt gewerkt tussen akkerbouwers en voedselproducent: “Ik vind het heel goed wat hier allemaal gebeurt. Dit soort innovatieve initiatieven zijn erg belangrijk voor de Nederlandse akkerbouw. Hiermee blijven we voorop lopen in Europa. Ik weet dat men vanuit het buitenland zeer geïnteresseerd is in het innovatieve vermogen van de Nederlandse agro-ondernemers”. Dit ondervindt Vivera door de toenemende vraag naar de duurzame vleesvervangers van retailers uit heel Europa. Er komt vanuit de consument steeds meer aandacht voor gezond en duurzaam voedsel, lokaal geteeld en zonder onnodige hulpstoffen: ‘weet wat je eet’.

Om Lupine rendabel te maken voor de Nederlandse akkerbouwers, is verdere veredeling van Lupine nodig. Er zal dus nog geïnvesteerd moeten worden in veredeling, maar ook in onderzoek naar teeltoptimalisatie. Ook dit is onder de aandacht gebracht van de staatssecretaris. “Ik vind dat het Nederlandse agrobeleid veel vernieuwing nodig heeft, en daar hoort dit project zeker bij.” Sharon Dijksma geeft aan binnenkort met de sector om tafel te gaan om de mogelijkheden van meer ruimte voor onderzoek te bespreken.