Servisch aflatoxineschandaal breidt verder uit

01-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

In Servië loopt de schade door de aflatoxineaffaire in de honderden miljoenen, meldt Boerenbusiness. Sinds aan het licht kwam dat aanzienlijke hoeveelheden Servische melk besmet waren met de natuurlijke gifstof, is de export van melk bijna helemaal stilgevallen. De Servische boeren klagen de nalatigheid van de overheid aan en eisen compensaties. Ook in verschillende buurlanden werd besmette melk gevonden.


Het aflatoxineschandaal in Servië begint steeds grotere proporties aan te nemen. Oorspronkelijk werd het door een schimmel geproduceerde toxine aangetroffen op in de herfst van 2012 geoogste maïs, maar achtte het Servisch ministerie van Landbouw het niet noodzakelijk om in te grijpen. Intussen kwam de schimmel via veevoeder voor melkvee in verschillende zuivelproducten terecht.

De Servische boeren reageren ontsteld. Ze vinden dat de overheid veel te drastische maatregelen neemt door een groot deel van de melkproducten uit de schappen te halen. Bovendien draagt de overheid door haar lakse optreden een grote verantwoordelijk en zijn ze de boeren een compensatie verschuldigd. “Als de overheid tijdens de maïsoogst van vorig jaar de gezonde mais van de geïnfecteerde had gescheiden, dan had de huidige malaise vermeden kunnen worden”, bevestigt ook landbouweconoom Goran Zivkov het gebrek aan doortastend optreden.

 

Lees hier het volledige artikel op de site van VILT.Be