Samen innoveren, wie durft?

16-05-2017 \\ Innofood nieuws, Uit onze regio

Samen innoveren versterkt concurrentiekracht maakindustrie

Wil je innoveren, dan kun je dat natuurlijk binnen de muren van je eigen bedrijf doen. Steeds meer bedrijven kiezen er gelukkig voor samen te werken aan innovatie. Bijvoorbeeld in innovatiecentra, fieldlabs of innovatieprojecten. Pieter Dillingh, directie Novel-T, vertelt over deze en andere kansen om de concurrentie voor te blijven.

 

“Om als maakbedrijf helemaal alleen nieuwe producten of toepassingen te ontwikkelen is lastig”, erkent Pieter Dillingh. “Niet alleen kennis ontbreekt, maar ook de faciliteiten, want welke mkb’er heeft een eigen R&D-afdeling?” Maakt dat innovatie onmogelijk? “Natuurlijk niet, maar je moet je als bedrijf wel openstellen voor samenwerking. Dan zijn er kansen genoeg om te groeien en je te onderscheiden van de concurrentie.”

 

Novel-T als startpunt voor een innovatievraag

Universiteit Twente en Saxion hebben veel kennis en expertise in huis die de maakindustrie kan helpen innoveren. Novel-T zoekt telkens naar effectieve manieren om deze actuele en wetenschappelijke kennis met ondernemers te delen. “Dat doen we bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren, maar ook door ondernemers te stimuleren ons vragen te stellen. Zo kun je een concrete vraag stellen over labfaciliteiten, maar ons ook een onderzoeksvraag of businesscase voorleggen”, vertelt Pieter. De medewerkers van de Wetenschapswinkel gaan vervolgens op zoek naar de juiste vakgroep of onderzoeker. “Of we schakelen een van onze business developers of juristen in om de vraag te beantwoorden.”

Als voorbeeld van een bijeenkomst met innovatief karakter noemt Pieter de Pitch&Match-bijeenkomsten over thema’s in de technische geneeskunde en Smart Industry. “Tijdens zo’n event, bijvoorbeeld over condition based maintenance, deelt een expert de laatste inzichten en pitchen ondernemers hun vraag. Vervolgens gaan we matchen: bekijken wie de vraag kan beantwoorden. Daaruit ontstaan vaak interessante strategieën en samenwerkingen.”

 

Sluit aan bij een innovatiecentra of fieldlab

Samenwerken aan innovatie gebeurt in Twente ook volop in open innovatiecentra en fieldlabs. “Van nanotechnologie tot recycling en van slim onderhoud tot beveiliging van data”, vertelt Pieter. “Er zijn inmiddels vele innovatiecentra en fieldlabs en elke mkb’er kan er gebruik van maken. Deze centra en labs delen actuele wetenschappelijke kennis en je kan er advies inwinnen, events bijwonen, een project starten of een proefproductie draaien.”

Pieter zag al vele successen ontstaan uit de samenwerking in de innovatiecentra en fieldlabs. “Neem Schuitemaker uit Rijssen. Samen met de stichting voor lasautomatiserings-oplossingen, het LAC, ontwikkelden ze merkonafhankelijke, offline robotsoftware. Doordat deze software elke robot van elke leverancier kan programmeren, is Schuitemaker met dit pakket in één keer klaar. En met de offline software draait de robot maximaal en zijn doorlooptijden minimaal”, legt Pieter uit. “Productie van kleinere series tot enkele stuks en een hogere automatiseringsgraad zijn nu mogelijk.”

 

“Ook voedselmiddelenbedrijven staan met beide benen in Smart Industry. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe vormen en materialen van verpakking, het automatiseren van productieprocessen en het toepassen van nieuwe technologieën in verpakking en proces. Daarnaast is ook de logistieke kant van het verhaal een innovatiedrijver. Hoe komen voedingsmiddelen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming, met als vervolg een grotere kans op verkoop en minder voedselverspilling?” Aldus Pieter. Bij Novel-T helpen we bedrijven om voor deze innovatieve kansen een plan te ontwikkelen, financiering te zoeken of de juiste connecties te leggen tussen kennis en talent.

 

Stel je innovatievraag aan Novel-T

Pieter verwacht dat steeds meer bedrijven gaan samenwerken aan innovatie. “We willen tenslotte allemaal ons eigen bedrijf en de regio concurrerend houden. Dat vraagt om samenwerking. Wij zijn alvast begonnen. Wie volgt?”

 

Wie meer wil weten of een specifieke vraag heeft, kan die onder andere stellen via www.novelt.com. Wij helpen je graag verder in de stap naar innovatie!

 

Novel-T: nieuwe koers voor Kennispark Twente

Onlangs verscherpte Kennispark Twente haar ambitie en ging verder onder een nieuwe naam: Novel-T. De nieuwe strategie en naam maakt met name de organisatie beter zichtbaar en onderscheidt deze zich van het gebied innovatiecampus Kennispark Twente in Enschede. Jaap Beernink leidt vanaf april 2017 Novel-T als de nieuwe directievoorzitter.

 

“Groei, versnelling en succes”

“Samen met ondernemers, kennisinstellingen en overheid creëren we het ecosysteem voor innovatie en ondernemerschap in Twente”, legt de nieuwe directievoorzitter Jaap Beernink uit. “Ik zie het als een taak voor Novel-T om de koplopers van morgen te faciliteren. Want die koplopers, en de koplopers in wording, hebben een aanzuigende werking; op talent, investeerders en andere toptechnologiebedrijven.” Beernink groeide tien jaar geleden als startend ondernemer op in het ecosysteem dat Novel-T samen met alle regionale partners opbouwde. “Ik geloof in de kracht van hightech Twente en zie volop kansen om, vanuit onze unieke kennis en technologie, te zorgen dat het vizier van bedrijven en investeerders op onze regio staat.”

 

Website: www.novelt.com

E-mailadres: contact@novelt.com

Telefoonnummer: +31(0)53 483 6800