Royal Buisman heeft meer te bieden dan een schepje in de koffie

12-09-2017 \\ Over onze leden

Het begon allemaal in 1867 toen Herman Buisman bedacht dat een lepeltje gekarameliseerde suiker in de koffie, zorgde voor een unieke smaakbeleving. Al snel werd het ‘schepje Buisman’ een begrip.

Maar in de afgelopen 150 jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot veel meer dan dat ene schepje. Royal Buisman is inmiddels marktleider op het gebied van natuurlijk gekarameliseerde suikers en karamels, die worden toegepast in de voedingsindustrie.

De gekarameliseerde suikers geven een bijzondere smaak en warme roodbruine kleur aan voedingsmiddelen. Hoewel veel mensen Buisman associëren met koffie is de toepassing ontzettend breed. ‘Niet alleen zijn onze producten terug te vinden in de hotdrinks als thee en chocolademelk, maar ook al jaar en dag in brood, soepen, speculaas en andere zoetwaren. Je staat er versteld van waar het allemaal in zit’, vertelt André den Hartog, development manager bij Royal Buisman. ‘De meest bijzondere toepassing vindt ik zelf nog wel in de kruidenlikeur.’

Eerlijk product
De huidige maatschappelijke discussie over de toepassing van suiker in voeding speelt vanzelfsprekend ook bij Royal Buisman een belangrijke rol. ‘Hoewel we het over gekarameliseerde suikers hebben, heeft het eindproduct dat wij maken weinig meer met suiker te maken’, vertelt Den Hartog. ‘We beginnen met 100% suikers, maar aan het eind van het proces is hiervan 95% verdwenen. Het smaakt dan ook verre van zoet. Er blijft een bittere en roastmaak over.’ Den Hartog begrijpt dat consumenten een eerlijk product willen. Het bedrijf is daarom ook heel transparant over hun producten en processen. ‘Wij hebben een 100% natuurlijk product en ons proces is niet anders dan hoe je thuis suiker karameliseert: je verhit het in een pannetje, het wordt bruin en je haalt het van het vuur als het de juiste kleur en smaak heeft. Dat is heel simpel uitgelegd hoe ons proces werkt’.

Uniek proces
Volgens Den Hartog is het juist dit proces dat Royal Buisman zo uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Het bedrijf maakt nog steeds gebruik van dezelfde methode als waar het 150 jaar geleden mee is begonnen. Een uniek proces in de industrie, dat leidt tot een 100% natuurlijk product in poedervorm. De concurrentie maakt een vloeibaar eindproduct, dat ze vervolgens moeten sproeidrogen met behulp van een dragermateriaal om tot een poeder te komen.

Innovatie
Om in de toekomst het onderscheid te kunnen blijven maken op de markt, staat innovatie hoog op de agenda bij Royal Buisman. Zo wordt er onder andere gekeken naar innovatie van het huidige productieproces. ‘Dat gaat dan ook om duurzaamheid. Zo kijken we bijvoorbeeld naar smaakvariaties met voor ons nieuwe grondstoffen, om input te kunnen blijven leveren aan de innovatie agenda van onze klanten.’ Hoewel dat eenvoudig klinkt is het nog niet zo simpel om daarmee hetzelfde eindresultaat te behalen, gaat Den Hartog verder. ‘Nieuwe grondstoffen kunnen de complexiteit van ons proces verhogen, want het kan van invloed zijn op de smaak en kleur. We moeten de uitersten zoeken. Maar wel met behoud van de warmere kleurtonen en de rijkere en intensere smaak die ons uniek maakt ten opzichte van de concurrent.’

150 jarig bestaan
Wat begon als een familiebedrijf is 150 jaar later niet langer in handen van de familie Buisman. Zo’n tien jaar geleden werd het bedrijf overgenomen van de schoonfamilie van de oprichters en is inmiddels in handen van Prinsen-Berning. ‘Het is heel bijzonder dat het bedrijf na zo’n lange tijd nog bestaat. Binnen de levensmiddelenindustrie zijn er weinig bedrijven die het zolang volhouden. Dat zegt iets over het bedrijf en het product. De gunfactor voor Buisman bij consumenten is ontzettend hoog. Het is toch een vertrouwd Nederlands merk.’ Ondanks dat de familie Buisman niet meer actief betrokken is bij het bedrijf, heerst er nog wel de cultuur van een familiebedrijf vertelt Den Hartog trots. ‘Wij hebben nog mensen in dienst die met de heer Buisman hebben gewerkt. Het mooie van ons bedrijf is dat we heel weinig personeelsverloop hebben.’
Vanaf 1951 mocht Buisman het predicaat ‘koninklijk’ gaan voeren. En dat doen ze tot op de dag van vandaag met veel trots. Niet voor niets hangt er een foto van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. ‘Het is heel eervol. Het zegt niet alleen iets over de geschiedenis van het bedrijf, maar je krijgt het ook alleen als je manier van werken koninklijk is. Hoe ga je met je mensen om, hoe betrouwbaar ben je voor je klanten, etc.’ Ook zakelijk gezien levert het predicaat het bedrijf daadwerkelijk iets op. ‘We zien het bijvoorbeeld aan de reacties van onze Aziatische klanten. Zij hechten er heel veel belang aan en het draagt bij aan het zakendoen.’ Later dit jaar zal er uitgebreid stil worden gestaan bij het jubileum van het bedrijf.

Toekomst
De ontwikkelingen bij Royal Buisman gaan ondertussen gestaag door. Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. ‘De ambitie is ontzettend hoog. We hopen in de komende jaren het bedrijf verder te laten groeien. Een verdriedubbeling van de omzet in de komende jaren zou mooi zijn.’ Hoewel de geschiedenis van het bedrijf in Nederland zit, zijn ze inmiddels over de hele wereld actief. ‘We zijn langzaam verder aan het uitbreiden. We merken dat het effect van onze gekarameliseerde suikers in instant koffies en hot chocolate in Azië ontzettend populair is, dus daar zetten we op in. Daarnaast willen we heel graag de Amerikaanse markt op met onze karamelkleurvervangers.’

Blikje Buisman terug
Gaan we nog even terug naar waar het allemaal mee begon: het blikje Buisman. Inmiddels staat het niet alleen in het toeristisch informatiecentrum van Zwartsluis, maar ook weer in de schappen van verschillende supermarkten. ‘Doordat het gebruik van koffie veranderd is, wordt het niet zoveel meer gebruikt, maar het blauwe blikje blijft een iconisch product.’ Zelf gooit Den Hartog overigens geen schepje meer door zijn koffie. ‘Wel wordt er op kantoor nog iedere dag een pot koffie met een schepje Buisman gezet. En ik moet het nog wel regelmatig voor mijn ouders meenemen.’ En zo zullen er stiekem nog wel meer ouderen zijn, die het blikje nog regelmatig opentrekken. Al was het maar uit nostalgische overwegingen.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Food & Nutrition