Risicomanagement en de werking van termijnmarkten

24-01-2014 \\ Innofood nieuws


 
  
Termijnmarkten worden gebruikt als informatiebron of als instrument om risico’s af te dekken bij grote prijsstijgingen of -dalingen. Maar hoe werken de termijnmarkten nu echt en hoe kunt u ze zelf (optimaal) gebruiken? En is niets doen per definitie speculeren? Leer alles over prijsrisicomanagement en de werking van de termijnmarkten in de verschillende trainingen van de Commodity Risk Management Academy met prof. dr. ir. Joost M.E. Pennings.    
  
Joost Pennings is een autoriteit op het gebied van risicomanagement en het gebruik van instrumenten voor risicomanagement met bijzondere aandacht voor grondstoffen en energiedragers. Eén van zijn drijfveren is het geven van inzicht in het functioneren van goederentermijnmarkten.
Het trainingsaanbod kent drie niveaus: de introductie, de basistraining en de masterclass. Alle trainingen behandelen de werking en toepassing van de goederen-, termijn- en optiemarkten. De diepgang en details variëren. U kunt de trainingen apart volgen, maar ook na elkaar als programma.
  
               
  
 
De volgende trainingen staan voor dit voorjaar gepland:
·         De Masterclass (niveau III) op 14 maart 2014;
·         De Introductie (niveau I) op 20 maart 2014;
·         De Basistraining (niveau II) in het Engels op 3 en 4 april 2014.
  
Vrijdag 14 maart 2014:

De Masterclass (niveau III)

De Masterclass Risicomanagement in goederen-, termijn- en optiemarkten is een verdiepende training. Na afloop van de masterclass bent u in staat om uw strategie op de termijnmarkten te evalueren en te optimaliseren. Risicomanagement wordt nu een opportuniteit om uw bedrijfsresultaat te verbeteren.
De doelgroep van de masterclass zijn professionals die betrokken zijn bij het produceren, verwerken, handelen en/of beleggen in de goederen- en grondstoffentermijnmarkten. Basiskennis van termijnmarkten is gewenst.
  
Donderdag 20 maart 2014:

De introductie in prijsrisicomanagement (niveau I)

In deze training worden de belangrijkste concepten van risicomanagement met behulp van goederentermijnmarkten besproken. Vervolgens wordt uitgelegd op welke wijze deze markten gebruikt kunnen worden voor risicomanagement door o.a. landbouwers, handelaren en verwerkers van landbouwproducten.
De training is bedoeld voor beleidsmedewerkers, adviseurs, bestuurders of anderen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.
  
Donderdag 3 en vrijdag 4 april 2014 (in het Engels):

De basistraining (niveau II)

Niveau II biedt basiskennis voor toepassers. De basistraining is bedoeld voor inkopers, handelaren, directie en iedereen die als professional betrokken is bij het handelen in grondstoffen en/ of beleggen in de grondstoffentermijnmarkten. De tweedaagse basistraining geeft handvatten om aan de slag te kunnen.
  
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christa Pieffers:
+31 (0)6 51571401/ christa@commodity-rm-academy.nl.