Rijksoverheid publiceert voedselprijzen

11-03-2014 \\ Innofood nieuws

DEN HAAG – Een inzicht in de ontwikkeling van voedselprijzen van boer tot winkel. Dat is wat de Voedselprijsmonitor vanaf nu iedere maand zal verschaffen.

De Voedselprijsmonitor is een intiatief van het ministerie van Economische Zaken en wordt uitgevoerd door LEI Wageningen UR. Het onderzoek toont iedere maand prijsstijgingen en dalingen in bijvoorbeeld zuivel, vlees en eieren voor boeren, leveranciers en consumenten.

Tafel
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken: “De monitor brengt de feiten over voedselprijzen boven tafel. Met de Voedselprijzenmonitor is goed te zien hoe prijzen in de keten zich verhouden. Het geeft antwoord op de vraag hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden en of er mogelijk knelpunten ontstaan om goede kwaliteit te kunnen blijven leveren.”

Aardappelschijfjes
Uit de eerste Voedselprijsmonitor blijkt dat de prijzen van tarwe en aardappelen flink wisselen voor agrarische ondernemers in de afgelopen periode. Bij aanschaf van brood of aardappelschijfjes merken consumenten minder van deze prijsschommelingen. Bij zuivelprijzen is het opvallend dat de prijs voor de boer harder is gestegen dan voor consumenten. De prijsindex ging van 100 naar 143. Voor consumenten steeg het prijspeil veel minder hard.

  

Bron: Levensmiddelenkrant