Relatie witte chocolade en hart- en vaatziekten

04-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

Het eten van witte chocolade zou potentiële cardiovasculaire voordelen met zich mee kunnen brengen. Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Nutrition and Food Research.

 

Tot nu toe werden alleen relaties van donkere chocolade met hart- en vaatziekten beschreven. In tegenstelling tot donkere chocolade bevat witte chocolade geen flavonolen, de groep stoffen waarvan gedacht wordt dat ze gunstig zijn tegen bloedplaatjesaggregatie.

 

Het doel van dit onderzoek was om ui te zoeken of de met flavonolen verrijkte pure chocolade, in vergelijking met gewone donkere chocolade en witte chocolade, voordelige effecten heeft op de functie van bloedplaatjes bij gezonde personen. Ook wilden de onderzoekers weten of dit gerelateerd is aan de biobeschikbaarheid van flavonolen.

 

Pure, donkere en witte chocolade

Een groep van 42 gezonde proefpersonen werd willekeurig in drie groepen verdeeld. De leden kregen allen een acute dosis chocolade. De ene groep kreeg de met flavonolen verrijkte pure chocolade, de andere groep kreeg standaard donkere chocolade en de laatste groep kreeg witte chocolade te eten.

 

 

 

 

Lees hier het volledige artikel in Voeding Nu