Recalls vanwege allergenen hangen vaak samen met etiketfouten

16-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Etiketfouten of verwisseling van etiketten zijn verantwoordelijk voor 87% van alle meldingen over allergenen in het waarschuwingssysteem voor de Europese Unie. In het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) werden in 2012 in totaal 3432 meldingen over voedingsproducten gedaan. Daarvan hadden er 116 betrekking op allergenen. De meeste van deze meldingen hadden betrekking op melk, sulfiet, gluten en pinda. De meeste meldingen werden gedaan in de productgroep bakkerijproducten.

Bij analyses na een melding worden veelal hoge concentraties van het allergeen aangetroffen. Vaak is er ook geen sprake van een onbedoelde kruisbesmetting, maar zijn er fouten gemaakt bij de etikettering. Van alle recalls waarbij een analyse is uitgevoerd bevatte 89% meer dan 10 ppm van het betreffende allergeen. Bij analyses op melk, gluten en pinda zijn vaak beduidend hogere waarden gemeten.

Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor het grootste aantal meldingen, gevolgd door Italië. In totaal hebben 13 melding betrekking op producten uit Nederland. In 2012 had 42% van de binnenlandse meldingen in Nederland betrekking op allergenen. In totaal ging het om 12 meldingen, waarvan er 5 betrekking hadden op allergenen.

Bron: Nieuwsbrief Allergenen Consultancy