Pyromaan van De Heks in Deventer lekkerste huisbier

03-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Pyromaan van De Heks in Deventer en Kaban van Kapellerput in Heeze zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier 2012.

Dit is een nieuwe wedstrijd van Proost! Magazine, het enige, onafhankelijke vakblad voor de drankverstrekkende horeca. Pyromaan won in de categorie lichte bieren. De jury: ‘Een mooie verrassing. Elegant. Erg mooi bij het eten, of met kaas.’ ‘Tikje Orval-achtig. Hier zou ik een tweede van bestellen. Een een derde …’ ‘Een mooie, lange en volle afdronk.’

De nummer 2 in de categorie licht is Tantesbier van herberg Bie de Tantes in het Zuid-Limburgse Eys. ‘Veel smaak voor een bier met zo weinig alcohol’, aldus de jury. De nummer 3 is het Tempelbier van proeflokaal Arendsnest in Amsterdam.

Categorie zwaar
Bij de zware bieren komt Kaban als smakelijkste huisbier uit de bus. Er zit een klein beetje gagel in. Een aantal juryleden denkt hierdoor kardemom te herkennen, maar de schijn bedriegt. ‘Volle zoete aanzet die alcohol en bitters goed verpakt.’ ‘Gekke geur. Zoet en stal. Heel bijzonder.’ ‘Geen allemansvriend. Wel gedurfd. De lef hiervoor moet beloond worden.’

Slechts één punt achter Kaban eindigt de Cleijne Tripel, het huisbier van café Samson in Nijmegen. ‘Zeer sinaasappelachtig.’ ‘Zoethout, kruidig, vol.’ Op plaats 3 staat het Elburgsch Gappie van restaurant en partycentrum De Haas in Elburg.

Juryleden
Het panel dat alle bieren proefde, bestond dit jaar uit Henri Reuchlin (Bierburo, bieropleiding StiBON), Constant Keinemans (bierbrouwer, Klein Brouwerij Collectief), Annette Wiesman (auteur ‘Jong bier in oude vaten’), Dirk Breedveld (De 12 Balcken op Texel, 1 van de weinige biersommeliers van Nederland), Derek Walsh (analytisch proever), Doinja Karmelk (De Drie Dorstige Herten in Utrecht, winnaar Bier & Gastronomie Award 2012), Henk Meinsma (’t Raedthuys in Doetinchem) en Sander van Werkhoven (freelancejournalist en bierkenner).

De wedstrijd
De wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland is een jaarlijks initiatief van het vakblad Proost! Magazine. Ze werd in 2012 het leven geroepen omdat steeds meer horecazaken hun eigen huisbier hebben. Het zijn vaak bieren met een bijzonder verhaal. De receptuur kan immers gevonden zijn op zolder of het plaatselijke archief. De naam kan verwijzen naar een legende. Alles is mogelijk.

Elke ondernemer in Nederland mocht zijn bier(en) aanmelden. Etiketbieren, bestaande bieren waar een eigen etiket op is geplakt, waren van deelname uitgesloten. De jury koos vervolgens tijdens een dag lang durende proeverij de winnaars. Kijk op ProostMagazine.nl voor meer informatie en/of alle deelnemende bieren in 2012.

Het volledige artikel over de uitslag van de verkiezing is hier te lezen. Op Twitter wordt de wedstrijd gecommuniceerd met #LHvN12.

Bron: Horeca Entree