PvdA blokkeert afschaffen statiegeld niet meer

30-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

NIEUWVEEN – De PvdA zal het afschaffen van het statiegeld niet gaan blokkeren. Dat zei Tweede Kamerlid Manon Fokke dinsdag. Wel gaat de partij de afschaffing heel kritisch volgen.

 

 

PvdA is nog steeds geen voorstander van afschaffing. Maar de veranderende houding van de PvdA komt voort uit het feit dat de partij ‘continuïteit van bestuur’ belangrijker zegt te vinden. Fokke vindt dat de overheid in besluitvorming betrouwbaar moet zijn. Tijdens haar debuutrede (maidenspeech) zei Fokke nog dat ze voorstander was van uitbreiding van statiegeldregelingen. SP en GroenLinks waren niet blij met de draai van de PvdA op dit gebied. In 2014 gaat een proef van start met het afschaffen van statiegeld. Bij succes wordt deze in 2015 uitgerold.

Een einde op statiegeld zal supermarkten geen geld opleveren, zei algemeen directeur René Hissink eerder tegenover Levensmiddelenkrant. “Het kan ze zelfs meer concurrentie geven. Winkels als Action verkopen nu frisdrank in kleine flesjes en blikjes omdat daar geen statiegeld op zit. Als dat bij de grote flessen ook gebeurt, zullen zij mogelijk ook de grote flessen in het schap zetten.”
 

 

 

Bron: Volkskrant / Novum / Levensmiddelenkrant