Project ‘Voeding, Sport en Gezondheid’ levert al concrete ideeën op

25-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Sportbrood, een eiwitrijke sportdrank en een model om inzicht te krijgen in effecten van voedingsmiddelen op de darmgezondheid. Het zijn allemaal ideeën die binnen een nieuw samenwerkingsverband ontwikkeld of verder ontwikkeld gaan worden. Dertien MKB’ers gaan de komende twee jaar actief met elkaar aan de slag om ideeën rondom voeding voor specifieke doelgroepen zoals sporters, ouderen en patiënten verder uit werken. Op 17 januari vond de eerste bijeenkomst plaats in Wageningen.

Op de eerste bijeenkomst stelden alle deelnemende bedrijven zich kort voor en legden uit waar zij de komende tijd mee aan de slag gaan. Voor veel bedrijven is het nog inventariseren waar de kansen liggen en op welke manier ze kunnen samenwerken. Voor andere bedrijven is het al wat concreter. Het project sportbrood, uitgevoerd door Lekker Brood, Millets Place en Bakels Senior, heeft het afgelopen half jaar al een flinke sprong gemaakt. Binnen het samenwerkingsverband willen ze dit product verder ontwikkelen en inventariseren wat er nog meer mogelijk is. ‘Met het achterliggende concept achter sportbrood is wellicht meer te doen. Producten voor ouderen en patiënten kunnen interessante spin-offs zijn’, aldus Ronald Menting van Bakels Senior.

Het bedrijf Culios doet mee aan het project om de applicaties die ze ontwikkelen beter af te stemmen op de dieetwensen van specifieke doelgroepen. ‘Wij maken Apps voor de mobiele telefoon waarmee mensen kunnen aangeven wat ze willen eten en wat de dieetwensen zijn. We zien potentieel om dit verder te ontwikkelen voor bijvoorbeeld patiënten en sporters. Daarom doen we mee”, aldus Lars Hulzebos van Culios. TOP BV uit Wageningen ziet kansen om een eiwitrijke sportdrank te ontwikkelen, het liefst ook gebaseerd op 100% natuurlijke ingrediënten zonder dat de houdbaarheidsduur minder wordt. NIZO food research ziet mogelijkheden om de huidige modellen die NIZO gebruikt uit te breiden met een sportmodel. Hierdoor wordt het mogelijk om het effect van bepaalde voedingsmiddelen op de darmgezondheid te meten.

De bedrijven gaan nu middels deelprojecten met elkaar aan de slag. Op de kick-off bijeenkomst vonden al de eerste vergaderingen per deelproject plaats. De deelprojecten zijn darmbarrièremodel, eiwitverrijkte voeding, sportbrood, voeding voor de zorg en resttroomvalorisatie. De deelprojecten worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het project loopt tot en met 12 september 2014. Tussentijds worden er nog diverse bijeenkomsten georganiseerd. De eerste staat gepland voor 15 mei en daarbij is het thema sportvoeding.

Bron: Stichting Food Valley