Prijzen vaker omhoog door duurdere grondstof

26-07-2013 \\ Innofood nieuws

AMSTERDAM – Stijgende en meer fluctuerende grondstofprijzen zullen vaker worden doorberekend naar de consument. Dat is gebleken in de periode 2007 tot 2012 en zal in de toekomst sneller gebeuren, voorspelt ING.

Internationale voedselgrondstofprijzen zijn de laatste jaren structureel gestegen. Tegelijkertijd is de grilligheid van die prijzen ook toegenomen, onder andere door toenemende welvaart en dus een grotere voedselvraag en extreem weer dat lagere oogstopbrengsten veroorzaakt. ING Economisch Bureau zegt in een rapport over voedselprijzen te verwachten dat producenten de sterkere prijsschommelingen vaker zullen doorberekenen. Hogere prijzen hebben nou eenmaal een flink effect op de marge. Terwijl in 2000 tot 2006 er alleen een duidelijke doorberekening van grondstofprijzen naar de producentenprijzen te zien is.

Supermarkten
Ook supermarkten gaan meer prijsstijgingen doorberekenen, voorspelt ING Economisch Bureau. In de periode 2007-2012 gebeurde dit met een groot deel van de duurdere grondstoffen ook. Daarbij zijn de oorzaken die zorgen voor de grotere volatiliteit op de voedselmarkt nog steeds aanwezig. De consument zal het dus vaker en sneller merken wanneer de grondstofprijzen omhoog gaan, aldus ING.

  

Bron: Out.of.Home Shops / Levensmiddelenkrant