‘Prijsslag vernietigt innovatiekracht foodsector’

27-09-2013 \\ Innofood nieuws

AMSTERDAM – De manier waarop de supermarkten de rekening voor de jongste prijzenslag bij fabrikanten neerleggen tekent de weinig productieve verhoudingen in de Nederlandse foodsector. Deze strategie vernietigt waarde bij alle spelers, een ommekeer in denken is nodig, schrijft Niels Dijkman, sectorbanker Food bij ABN AMRO, in zijn blog.

Om de hele sector vooruit te helpen qua omzet, aantrekkelijkheid en vernieuwing is meer samenwerking tussen individuele fabrikanten en individuele retailers noodzakelijk. Daarbij moeten spelers meer rekening houden met elkaars strategie, schrijft Dijkman. “De Pavlov-reactie van andere retailers om in navolging van Albert Heijn hun prijzen naar beneden bij te stellen kan resulteren in een neerwaartse spiraal, zonder onderscheidend vermogen.”

Machtsbalans
AH wil met de jongste prijsverlagingen concurrenten als Lidl van het lijf houden. Dijkman schrijft dat een dergelijke aanpak in Duitsland tot afname van de innovatiekracht in de hele Duitse Food-keten leidde. Door de ontwikkelingen in retailland schuift volgens de sectorbanker de ongelijke machtsbalans in de keten geleidelijk iets terug richting leveranciers. Supermarkten zoeken naar onderscheidend vermogen en dit verstevigt de positie van fabrikanten. Ook bij issues als sourcings- en duurzaamheidsbijdragen aan transparantie en ketenverkorting hebben retailers hun leveranciers nodig.

Dialoog
“In de huidige situatie betekent coöperatief gedrag dat fabrikanten de dialoog aangaan met verbetervoorstellen maar tegelijk ook echt een streep in het zand zetten. Aanpassingen in prijs en conditie zijn namelijk vrijwel niet meer haalbaar. Deze beweging kan voor fabrikanten bestaan uit het opbouwen van exclusieve lijnen. En wezenlijk, nadere samenwerking –door het delen van klantdata- om zo meer innovatie te brengen naar de eindklant”, aldus Dijkman.

Lees hier de hele blog van Niels Dijkman.

Bron: Levensmiddelenkrant / ABN AMRO