Pré Pain, uit de brand!

12-07-2013 \\ Innofood nieuws

  
Toen op 4 juni jl. een grote brand bij Pre Pain alle productielijnen lam legde, kon niemand geloven dat het bedrijf op 8 juni jl. zes van de tien productielijnen al weer in bedrijf zou nemen. Wat is het geheim en hoe is het hen gelukt dat zo snel voor elkaar te krijgen?
  
“Wij zijn ons des te meer bewust van een goed werkend calamiteitenplan. Natuurlijk staat de veiligheid van onze mensen voorop, maar belangrijker nog is dat onze mensen weten wat ze moeten doen als zo’n plotselinge brand je overkomt”, aldus directeur Maurice Hansté. “Het geheim is preventie, accuraat handelen en regie houden. De eerste 10 uren nog tijdens de brand zijn alle klanten gebeld met de mededeling dat ongeacht de uitkomst alle afspraken gerespecteerd worden. Pré Pain zorgt voor de leveringen: deze mededeling en transparantie is cruciaal in de eerste fase gebleken om vertrouwen en regie te houden. De schade kon beperkt worden door het goed functioneren van brandscheidende zones, een actueel aanvalsplan, goed getrainde BHV’ers en accuraat optreden van de brandweer.’
 
Behalve rook- en waterschade kon na enkele dagen de productie van zes productielijnen weer opgestart worden. De brand was zo verwoestend dat van de tien twee productielijnen onherstelbare schade opliepen. Lijn zeven en acht worden gereconditioneerd en de gehele inpak wordt vervangen. Lijn negen en tien worden inclusief een hal van 6000 m2 herbouwd. Naar verwachting zal het geheel in januari weer in gebruik genomen worden. Collega-bedrijven uit het buitenland hebben de productie tijdelijk kunnen overnemen. Door binnen enkele uren na de brand specialisten van Pré Pain naar meer dan twintig locaties in Europa te sturen, kon er gecontroleerd worden op locatie of alles voldeed aan de door Pré Pain gestelde kwaliteitseisen en kon er gebakken worden volgens recept van Pré Pain.
 
De dag na de brand lagen de diverse broodjes gewoon in de schappen van de winkel. De voorraden van de bake-offbakkerij bij retailers zijn groot genoeg om de eerste klap op te vangen. Aansluitend zijn de leveringen vanuit eigen lijnen en die vanuit het buitenland op gang gekomen en kon zo de pijplijn weer gevuld worden.
 
Volgens algemeen directeur Maurice Hansté is het dan ook essentieel om te zorgen voor een goed continuïteitsplan, een goede verzekering inclusief een continuïteitspolis. ‘Cruciaal is de controle en regie door ons zowel intern als extern” zo besluit Maurice Hansté.
 
André Bomers