‘Politiek moet zich meer met voedsel bemoeien’

22-07-2013 \\ Innofood nieuws

 

NIEUWVEEN – De Nederlandse overheid moet zich veel meer met voedselzaken gaan bemoeien in plaats van dit over te laten aan groeperingen als Wakker Dier.

Dat stelt politicoloog Herman Lelieveldt in een interview met dagblad Trouw. Hij ziet veilig voedsel als een kerntaak voor de overheid. Enige tijd terug kwam de Consumentenbond met een onderzoek naar de ESBL-bacterie in vlees. Lelieveldt vraagt zich af waarom dit onderzoek niet door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is uitgevoerd, want daar hoort het volgens hem thuis.

Op zich is Lelieveldt wel te spreken over de naming & shaming campagnes van bijvoorbeeld Wakker Dier om de plofkip uit te bannen, zeker ook omdat de belangenclub de supermarktorganisaties publiekelijk looft zodra ze besluiten te stoppen met de verkoop van deze kip. Maar omdat het koopgedrag van de consument nog niet meeverandert en het om zaken gaat die de hele samenleving treffen, wil de politicoloog dat de overheid een actievere rol op zich neemt.

Lelieveldt noemt het verbod op snavelknippen een stap in de goede richting. Hij vreest echter dat het nog lang kan duren voor de overheid nog meer daadkracht toont als het aankomt op verduurzaming en veiligheid van voedsel. Politici deinzen terug zodra maatregelen geld kosten. En verduurzaming voel je in je portemonnee. Dit weerlegt de politicoloog door te zeggen dat voedsel al spotgoedkoop is en dat duurzaamheid ook weer niet zoveel duurder hoeft te zijn.

Bron: Trouw / Levensmiddelenkrant