Pleidooi voor ministerie van Voedselvoorziening

12-11-2013 \\ Innofood nieuws

  

LUTTENBERG – Het wordt tijd voor een ministerie van Voedselvoorziening. Dat zei voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer zaterdag bij de presentatie van zijn boek Ons voedselbombardement. Deregulering en verminderde handhaving leiden tot ‘klooivoedsel’.

Auteur Velzeboer van Scienta Nova stelt dat de meeste bedrijven in Nederland zeer serieus bezig zijn met voedselveiligheid. In sommige andere landen is dat echter anders. “Daar ligt het voedselveiligheidsboek nog in het cellofaan verpakt in het kantoor van de directeur.” Hij pleit er daarom voor dat voedingsmiddelenproducenten niet slechts inkopen op prijs, maar ook letten op voedselveiligheid en kwaliteit.

Velzeboer introduceert het woord ‘klooivoedsel’. De medewerkers van de NVWA werken zich volgens Velzeboer drie slagen in de rondte, maar kunnen niet voldoende handhaven. De pakkans bij overtreding van de regels is zeer gering, waardoor voedingsmiddelenbedrijven hun gang kunnen gaan.

Het gaat bij klooivoedsel echter niet alleen om fraude, maar ook om gebruik maken van de mogelijkheden die de industrie door deregulering geboden wordt. Daardoor mag een drankje met 0,0006 procent fruit de naam vruchtensap dragen.

  

Lees hier het volledige artikel in EVMI