Plantaardig vlees bij de vegetarische slager

29-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Bij ‘De Vegetarische Slager’ in Den Haag kan je stukjes kip, spek, gehakt, hamburgers en tonijn kopen waar geen vlees of vis in zit. In samenwerking met een chef-kok ontwikkelde bezieler Jaap Korteweg een heel gamma hoogwaardige, fijne voedselbereidingen op basis van soja en de vergeten, inheemse lupineplant. De Nederlander hoopt binnenkort ook voet aan grond te krijgen in België.


Jaap Korteweg is afkomstig uit een boerenfamilie en besliste na de varkenspest in 1997 om het over een andere boeg te gooien: hij werd vegetariër en besloot enkel nog aan biologische landbouw te doen. Tot hij het vlees begon te missen en tot de conclusie kwam dat de vegetarische alternatieven niet de smaak en textuur hebben van een lapje smakelijk vlees.

Dus sloeg de bioboer zelf aan het denken: “Sinds mensenheugenis voeren we granen en bonen aan dieren, waarna we die dieren opeten. Maar waarom zouden we met de technische kennis die we vandaag hebben niet rechtstreeks vlees kunnen maken van de plantaardige eiwitten die we aan dieren voeren?” Zijn zoektocht naar een goede plantaardige basis bracht hem bij het vergeten gewas lupine.

“Voor de Tweede Wereldoorlog werd lupine in heel Nederland geteeld. De bonen werden gebruikt als voeding, dierenvoeder en om de grond te bemesten. Maar sinds de import van goedkope soja vind je het enkel nog in siertuinen. Omdat het een inheemse plant is, kun je ook met biologische teelt, zonder kunstmest of pesticiden, hoge opbrengsten halen. En niet onbelangrijk: lupine bevat meer eiwitten dan vlees. Naast lupine gebruiken we ook veel soja, die in de toekomst hopelijk in Nederland zal geteeld worden”, legt Korteweg uit.
 

 

Lees hier het volledige artikel op VILT.Be