Peuters krijgen te veel zoete drankjes

12-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

Aan de voeding van kleine kinderen kan veel verbeteren zodat overgewicht op latere leeftijd kan worden voorkomen. Dit concluderen onderzoekers van de GGD Midden-Nederland naar aanleiding van de Gezondheidsmonitor onder 0- tot 4-jarigen.

 

Eén derde van de kleine kinderen drinkt minstens drie keer per dag een zoet drankje (zoals diksap, appelsap, thee met suiker, enz.). Hierdoor krijgen zij veel suiker binnen waarvan steeds duidelijker wordt dat dit overgewicht veroorzaakt.


Af en toe een zoet drankje kan natuurlijk geen kwaad. Maar om kinderen te
beschermen tegen overgewicht, moeten ze van jongs af aan ook water leren
drinken. Verder is fruit natuurlijk een gezond én voor de hand liggend
tussendoortje. Toch eet bijna 30% van de kleine kinderen dit niet dagelijks.

 

Borstvoeding

Al in de zuigelingentijd kun je een kind beschermen tegen overgewicht door het geven van borstvoeding. Hoe langer de borstvoeding wordt gegeven, hoe minder overgewicht op latere leeftijd. Bij driekwart van de kinderen is na de geboorte een start gemaakt met het geven van borstvoeding. Bij ongeveer de helft hiervan wordt ook al weer snel gestopt. Problemen met het geven van borstvoeding en de combinatie met werk zijn veelgenoemde redenen om de borstvoeding stoppen.

 

Consultatiebureau/Centrum Jeugd en Gezin

Er is gelukkig ook goed nieuws! Bijna alle ouders halen voldoening uit het ouderschap en zijn tevreden over de opvoeding. Ook opvoedzorgen zijn heel normaal, vooral in periodes als het kind zich flink ontwikkelt, zoals in de peuterpubertijd. Het is fijn dat je als ouder dan weet dat je met vragen terecht kunt bij het consultatiebureau/ Centrum voor Jeugd en Gezin. Bij één op de zeven kinderen weten de ouders dit niet en dit zijn vaak juist ook de ouders die steun missen uit hun sociale netwerk.

 

www.GGDAtlas.nl

Uit dit onderzoek kwamen nog veel meer resultaten. Benieuwd naar meer informatie en cijfers? Kijk op www.GGDAtlas.nl.
Hier staat bijvoorbeeld dat bij 16% van de kinderen de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap en bij 9% de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap.

 

Vragenlijst

Al deze resultaten komen uit het onderzoek over gezondheid, welzijn, leefstijl en opvoeding. Hierover hebben in het voorjaar van 2012 de ouders van ruim 10.000 kleine kinderen een vragenlijst ingevuld. Zij deden dit op uitnodiging van de GGD Midden-Nederland. De resultaten van dit onderzoek maken duidelijk hoe het met de gezondheid van 0- tot 4-jarigen is. Wat gaat al goed en wat kan nog beter?

 

Bron: GGD Midden Nederland