PAVO-bijeenkomst ‘Sneller Innoveren’

04-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
Vrijdag 12 april 2013, 9.00 – 13:00 uur Plaats: NIZO food research, Kernhemseweg 2, 6718 ZB Ede (Gelderland)
 
Achtergrond
De levensmiddelen industrie speelt in op behoeftes van consumenten. Behoeftes die continue veranderen, nieuwe smaken, meer gebruikers gemak, duurzaamheid en gezondheid. Dit vraagt niet alleen om het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook het aanpassen van bestaande producten. We kunnen denken aan gezondere voeding met minder suiker, zout en verzadigde vetten. Maar ook aan de introductie van andere grondstoffen, nieuwe smaken en/of duurzamer willen produceren. Allemaal zaken die continu vragen om product- en procesontwikkeling. Innovatie met een modern woord. Nodig om de toekomst van je bedrijf veilig te stellen. “Sneller innoveren” is dan ook een must.
 
Met een bezoek aan NIZO food research in Ede wil de Stichting PAVO mensen uit de voedingsindustrie meenemen in dit boeiende proces van onderzoek, productontwikkeling en opschalen van ideeën uit het laboratorium naar de industriële productie.
De bijeenkomst is bedoeld voor leidinggevenden en staffunctionarissen in de voedingsmiddelenindustrie die met productontwikkeling, productie en kwaliteit te maken hebben in hun bedrijven. Het aantal plaatsen is beperkt tot 35. Inschrijving op volgorde van aanmelding, waarbij leden voorrang hebben.
 
9.00 – 9.30 Ontvangst met koffie/thee
 
9.30 – 9.40 Opening & inleiding PAVO
 
9.40 – 9.55 Welkom en introductie NIZO food research door Hendrik Prins (Communication manager NIZO) “Together to the next level” Op interactieve manier zal worden toegelicht hoe NIZO met klanten samenwerkt , aan nieuwe ontwikkelingen op gebied van textuur, smaak en gezondheid alsook optimalisaties van processen en kwaliteitsvraagstukken.
 
9.55 – 10.30 Virtuele product ontwikkeling – Peter de Kok (Senior Scientist)
Het ontwikkelen van gezonde en smakelijke voedingsmiddelen, die de consument boeien en verleiden tot blijven kopen, is een uitdaging. Met speciale technieken is het mogelijk om uit alle mogelijke variaties de beste formulering te vinden. Met intelligente zoeksystemen gaat deze ontwikkelingen sneller.
 
Deze presentatie wordt afgesloten met een sensorische experiment, waarbij de deelnemer zelf ervaart hoe belangrijk de interactie tussen smaak en textuur is. Deze uitdaging speelt bij het ontwikkelen van producten met bijvoorbeeld een verlaagd suiker of zout gehalte.
 
10.30 – 11.10 Van ontwikkeling op lab schaal tot industriële productie
Celine Brattinga (project leider)
Je wilt een nieuw product ontwikkelen hoog in eiwit, laag in zout, of je hebt een ingrediënt waarvan je de functionaliteit wilt demonstreren in een aansprekende toepassingen. De aanpak om het product te ontwikkelen is gelijk. Aan de hand van voorbeelden uit te praktijk zal de aanpak van en de mogelijkheden van NIZO worden toegelicht.
Avebe Solanic
Toen Avebe Solanic haar aardappeleiwit wilde introduceren in de markt hadden zij behoefte aan unieke producten die de speciale eigenschappen van hun eiwit overtuigend konden demonstreren. Samen met NIZO zijn er producten ontwikkeld die de emulgeer, schuim en geleereigenschappen van het eiwit duidelijk demonstreerden.
DSM – grootschalige enzymproductie
DSM heeft producten ontwikkeld op basis van een nieuw enzym. Zij besloten de isolatie en zuivering van het enzym uit te besteden, zodat zij de markt konden testen, alvorens te investeren in een eigen productie lijn. Het proces is door NIZO verder geoptimaliseerd en meerdere batches zijn geproduceerd.
Willem Postma (Business Development Manager)
 
11.10 – 11.25 Pauze
 
11.25 – 12.25 Rondleiding:
MicroCheese
Het selecteren de juiste cultuur is belangrijk voor het realiseren van de gewenste smaak in de kaas. Met het Microcheesemodel, ontwikkeld door NIZO, wordt op zeer kleine schaal kaas gemaakt en kunnen cultures zeer efficiënt gescreend worden op ontwikkeling van smaak componenten. Wim Engels (Expert Dairy & Flavour)
CLSM
Confocal Laser Scanning Microscopy is een techniek, die helpt bij het begrijpen van producten en hoe ingrediënten in het product elkaar beïnvloeden . Met de CLSM wordt de microstructuur van het product zichtbaar gemaakt. Vet, eiwit, zetmeel kan verschillende gekleurd worden. Els de Hoog (Expert Texture) Processing Center
Het NIZO Processing Center is een pilot plant met uitgebreide mogelijkheden voor product- en procesontwikkeling van voedingsmiddelen en ingredienten. Het heeft mogelijkheden voor opschaling en uitvoering van kleinschalige producties. Teroeska Boterkooper (Business Development Manager)
 
12.25-12.30 Samenvatting
 
12.30-13.00 Lunch
 
Aanmelding en informatie
Deelname voor PAVO-leden is kosteloos. Niet-leden betalen € 195 excl. BTW voor de 1e aanmelding en krijgen 50% korting voor iedere volgende aanmelding.
 
Aanmelden kan via e-mail: info@stichtingpavo.nl of via de website www.stichtingpavo.nl.