Paardenvleesschandaal: foodwatch eist onmiddellijke openheid NVWA over eindproducten

04-02-2014 \\ Innofood nieuws

Amsterdam – De NVWA moet onmiddellijk bekend maken welke producten van Slachterij Van Hattem BV in Dodewaard worden teruggeroepen. Dat stelt voedselwaakhond foodwatch, in reactie op het persbericht dat de slachterij gisteravond uitstuurde. Van Hattem BV bevestigt in dat persbericht dat er onduidelijkheid is over wat er is gebeurd met dieren die niet geschikt werden bevonden voor de slacht. Uit voorzorg wordt al het vlees dat tussen januari 2012 en vorige week is verwerkt teruggeroepen. Het bedrijf heeft deze beslissing zelf gemaakt. foodwatch eist onmiddelijke openheid over de producten waarin het verdachte vlees terecht is gekomen.

 

“Inmiddels is er een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid geconstateerd, maar nog steeds worden consumenten in het ongewisse gelaten over de verdachte eindproducten. Dat is onacceptabel,” aldus Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch. “We overwegen juridische stappen te nemen indien de NVWA geen openheid geeft. De consument heeft recht op informatie.”

 

Ontoelaatbaar

De handhaving en bescherming van de consument door de NVWA laat volgens foodwatch opnieuw te wensen over. Ondanks de twijfel over de veiligheid van het vlees, blijft de NVWA afwachten. De recall van de producten werd door het bedrijf geïnitieerd. foodwatch vindt het ontoelaatbaar dat de NVWA bij een mogelijk gezondheidsrisico zelf niet gelijk ingrijpt. ‘De NVWA heeft als taak de volksgezondheid te beschermen, maar dit gebrek aan actie ondermijnt opnieuw haar betrouwbaarheid’, aldus foodwatch.

 

NVWA plaatst economie boven consument
foodwatch heeft onlangs een bezwaar ingediend tegen een eerdere beslissing van de NVWA. Ze eiste tijdens het vorige paardenvleesschandaal, waarbij 50.000 ton rundvlees terug werd geroepen, via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) openheid over de producten waarin het vlees terecht was gekomen. De grond waarop de NVWA weigerde inzicht te geven was dat ‘het belang van de betrekkingen met andere staten en internationale organisaties zwaarder wegen dan het belang van openbaarheid’. Ook zouden betrokkenen ‘onevenredig kunnen worden benadeeld’.

 

“Met andere woorden: de NVWA zet economische belangen boven die van de consument”, aldus Rijksen van foodwatch.