Onbeperkt douchen maar minder vlees eten?

21-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
 
De water footprint van voedselproductie: 15.000 liter water voor 1 kilo rundvlees
 
Food Film Festival | 22 – 23 – 24 maart 2013 | Studio/K & Filmtheater Kriterion | Amsterdam
 
Op vrijdag 22 maart, Wereldwaterdag, organiseert het Food Film Festival in samenwerking met One World Live ‘Kauwen op Water’. Een talkshow waarin dieper wordt ingegaan op de water foodprint van voedselproductie. Hoeveel water is er eigenlijk nodig voor de productie van één kopje koffie of 1 kilo rundvlees? In Kauwen op Water worden deze en andere cijfers toegelicht door onder meer Arjen Hoekstra, professor watermanagement aan de Universiteit Twente en bedenker van de water footprint. Een van de stellingen in het debat: kan je ongelimiteerd douchen zolang je maar minder vlees consumeert? En wat is de impact van water grabbing op kwetsbare drogere gebieden?
Presentator Gerbrand Haverkamp (ministerie van Economische Zaken) en tafeldame Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde) spreken onder andere met Arjen Hoekstra, professor watermanagement aan de Universiteit Twente. Hoekstra geniet internationaal aanzien door zijn inmiddels wereldwijd gebruikte standaard voor het meten van watergebruik per eindproduct. Tijdens de talkshow presenteert hij zijn nieuwe boek The Water Footprint of Modern Consumer Society. Hoekstra onderzocht onder meer de water footprint van een aantal veelgebruikte producten. De cijfers zijn indrukwekkend: voor de totstandkoming van één kopje koffie bijvoorbeeld is 140 liter water nodig, voor een kilo rundvlees 15.000 liter. En voor een kilo asperges wordt ruim 1000 liter water verbruikt. Met andere woorden: is het besparen van water in een normaal huishouden wel zinvol als dat wordt afzet tegen het waterverbruik bij de productie van voedsel?
 
 
 
Andere gasten aan tafel zijn zilte teelt boer Marc van Rijsselberghe, Henk Holtslag (Connect International), Frank van Steenbergen (MetaMeta), Corné van Dooren (Voedingscentrum) en Özlem Özcan (We Like Water).