Omzet voedingsindustrie in januari 11% gestegen ten opzichte van januari 2012

15-03-2013 \\ Innofood nieuws
 
Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in januari 11% meer omzet geboekt dan in januari 2012. De afzetprijzen zijn ten opzichte van een jaar eerder met 5% gestegen. Per gemiddelde werkdag nam zowel het aantal verkochte als het aantal geproduceerde eenheden toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In januari 2013 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie voor 11% meer verkocht dan in januari 2012. Deze branche deed het daarmee aanzienlijk beter dan de industrie als geheel; hier bleef de omzet ten opzichte van een jaar eerder vrijwel gelijk.

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie nam in Nederland met 12% toe, klanten uit het buitenland kochten voor bijna 10% meer. De toename van de buitenlandse omzet is opvallend omdat in geheel 2012 alleen de maand oktober een omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder liet noteren. De ontwikkelingen komen bijna geheel op het conto van de grootste subbranche voedingsmiddelenindustrie waar de totale omzet met 12% toenam. De subbranche drankenindustrie had een bescheidener groei en de tabakverwerkende industrie zag de omzet afnemen.

Januari 2013 had evenveel werkdagen als januari een jaar eerder. De gemiddelde dagomzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in januari gecorrigeerd voor prijseffecten ruim 5% hoger dan in januari 2012.

Producten duurder
In januari 2013 waren de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 5% duurder dan een jaar eerder. In Nederland stegen de prijzen met ruim 5%, klanten in het buitenland betaalden bijna 5% meer voor hun producten. Deze prijsontwikkeling is voornamelijk aan de subbranche voedingsmiddelenindustrie toe te schrijven.

Hogere productie
De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2013 per gemiddelde werkdag ruim 2% meer geproduceerd dan in januari het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner
Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal 2012 bijna 4% kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2011.

Zie voor een aantal diagrammen de site van het CBS.

Bron: CBS