NVWA vindt paarden-DNA in rundvleessnippers en gehakt

01-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft paarden-DNA aangetroffen in een partij rundvleessnippers en in een gehaktbal waar volgens het etiket alleen rund- en varkensvlees in zou zitten. Het paarden-DNA werd aangetroffen bij een monsteranalyse in het kader van het onderzoek naar het gebruik en de handel in paardenvlees. De monsters zijn genomen bij een vleesproducent en bij een koel- vrieshuis dat vlees van een uitsnijderij in opslag heeft.

De monsters worden momenteel ook getest op resten van verboden diergeneesmiddelen. De NVWA voert bij beide bedrijven inspecties uit en er is een administratief onderzoek ingezet. De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend.

Bij de uitsnijderij vindt ook een traceringsonderzoek plaats. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan worden mogelijk nog meer partijen vlees bemonsterd en geblokkeerd.

De NVWA heeft tot nu toe ruim 370 monsters genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. Die worden onderzocht op het mengen van paardenvlees met rundvlees en het gebruik van verboden diergeneesmiddelen. In het onderzoek zijn ongeveer 160 bedrijven in beeld waar de NVWA monsters neemt van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt.

Bron: NVWA