NVWA: ‘Te weinig controles op Beter Leven-kenmerk’

13-09-2013 \\ Innofood nieuws

NIEUWVEEN – De Stichting Beter Leven Kenmerk laat steken vallen in het aantal controles van veehouders. Ook is de administratie niet op orde.

Dat is de conclusie van recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn onregelmatigheden aangetroffen in de administratie en het aantal controles is ook niet op orde. Er zijn afspraken gemaakt met de stichting voor verbetering.

Vion
De vragen over het Beter Leven-kenmerk komen naar aanleiding van de rel rond een uitzending van Zembla. In het tv-programma werd gezegd dat Beter Leven-vlees met regulier vlees vermengd wordt. Vleesfabrikant Vion werd hier van beschuldigd. De fabrikant zegt dat Zembla geen bewijzen toont voor de aantijgingen.

Aangifte
De Dierenbescherming overweegt een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de vermeende fraude, schrijft Dijksma verder. De partij overweegt om aangifte te doen omdat zij vinden dat er mogelijk sprake is van een strafbaar feit. Directeur Frank Dales (foto) noemt het een ‘zeer kwalijke zaak’ als het vermengen zou kloppen.

Subsidieregeling
De stichting Beter Leven Kenmerk heeft de controles op veehouders, slachterijen, vleesverwerkers, eierpakstations, supermarkten en slagers die met Beter Leven-vlees werken uitbesteed aan een private controleur. De NVWA voert echter ook controles uit wegens de subsidieregeling voor diervriendelijk produceren. Het gaat hier niet om de dierenwelzijnseisen, maar of de stichting de betreffende landbouwbedrijven wel goed genoeg controleert.

Bron: Levensmiddelenkrant