NVWA: separatorvlees hoeft niet altijd op etiket

01-10-2013 \\ Innofood nieuws

BOXMEER – De NVWA staat het toe dat bij een specifiek type gesepareerd vlees de aanduiding separatorvlees op het eindproduct ontbreekt.

Dat zei coördinerend specialistisch inspecteur voedselveiligheid bij de NVWA Hans Beuger (foto) donderdag op een symposium van machinefabrikant Marel in Boxmeer. De NVWA kiest daarbij voor een coulante interpretatie van de wetgeving over ‘mechanically separated meat’ (MSM).

De Europese Verordening maakt onderscheid tussen twee soorten gesepareerd vlees: ‘punt-3’ en ‘punt-4’, genoemd naar de paragrafen waarin ze omschreven worden. MSM type 3 mag worden gebruikt in vleesbereidingen (die nog worden verhit) en in industriële vleesproducten. MSM type 4 mag alleen worden gebruikt in industriële vleesproducten. Punt-3 gesepareerd vlees moet wel aan strengere voorwaarden voldoen, zoals microbiologische criteria. MSM punt-4 wordt verkregen onder lage druk.

Officieel moet MSM in het eindproduct gelabeld worden. In het Nederlands wordt dat dus ‘separatorvlees’. Zolang er echter nog discussie is in Brussel over de interpretatie van de wetgeving, staat de NVWA het toe om de vermelding separatorvlees weg te laten van het etiket, mits het om MSM punt-3 gaat.

Lees hier het volledige artikel in EVMI