NRC-factcheck: Een matige consumptie van vlees is gezond

18-06-2013 \\ Innofood nieuws

 

Een beperkte consumptie van vlees is (juist) gezond; vlees bevat immers belangrijke mineralen. Dat schrijft NRC Next naar aanleiding van een fact-check rond de stelling, dat het eten van vlees het leven zou verkorten. De feitenonderzoekers van NRC Next concluderen dat die stelling ‘grotendeels onwaar’ is.

Even ‘googelen’ op internet leverde de fact-checkers een keur aan veronderstelde verbanden tussen de consumptie van rood vlees en diverse ziekten. Dit zou vooral te maken hebben met vetpercentages en cholesterol, wat gekoppeld wordt aan hart- en vaatziekten en kanker. Van belang is hier echter de (grote) hoeveelheden vlees die daarvoor geconsumeerd zouden moeten worden.

De krant heeft bij de check betrokken, dat mensen die vlees eten in hoeveelheden die (ruim) boven de aanbevolen hoeveelheden liggen, gemiddeld genomen sowieso een minder gezond eet- en leefpatoon hebben, minder groente en fruit eten, maar wel meer roken en drinken. Dit patroon is van belang als gekeken wordt naar de genoemde ziekten en de veronderstelde relatie met vlees.

De conclusie van de krant is, dat vlees op zich juist gezond is en veel belangrijke bouwstenen bevat, maar dat overdaad niet (nooit) aan te bevelen is. De stelling, dat het eten van vlees het leven verkort, kwalificeert de krant daarom als grotendeels onwaar.

Bron: Vlees.nl