Noten en bladgroenten bestrijden leverziekten

08-05-2013 \\ Innofood nieuws

Het eten van bladgroenten -voornamelijk spinazie- en noten zou de symptomen van leveraandoeningen kunnen verlichten, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers geloven dat het eten van deze voeding (die veel vitamine E bevat) de symptomen, die worden veroorzaakt door obesitas, zou kunnen verminderen.

De heer Danny Manor, professor aan de Case Western Reserve University School of Medicine in Ohio, Verenigde Staten, zei: ‘De implicaties van onze bevindingen kunnen directe invloed hebben op het leven van miljoenen mensen die een potentieel risico hebben op het ontwikkelen van obesitasgerelateerde leveraandoeningen.’

Danny en zijn team bestudeerden een groep muizen die in het gevorderde stadium van non-alcoholische steatohepatitis (NASH) waren. Dit is een veelvoorkomende complicatie van obesitas, gekarakteriseerd door vetophoping en ontsteking in de lever. Het komt het meest voor bij mensen die lijden aan obesitas of diabetes type 2, een hoge bloeddruk of een hoge cholesterol hebben. Het is de ernstigste vorm van non-alcoholische vette leverziekte en is een belangrijke oorzaak van littekenweefselvorming, bekend als cirrose, wat leidt tot het falen van de lever en wat zich zou kunnen ontwikkelen tot leverkanker.

Vitamine E zou volgens recente onderzoeken sommige symptomen van NASH verlichten, wat suggereert dat er een verband bestaat tussen vitamine-E-niveaus en leverziekten. Om deze hypothese te testen, onderzocht het team muizen, waarbij hun vitamine E werd weggenomen. Zoals verwacht, observeerden de wetenschappers een verhoogde vetafzetting en andere tekenen van leverschade in de muizen. Dit bevestigt de relatie tussen vitamine-E-gebrek en leverziekten.

De heer Manor besloot: ‘Deze bevindingen zouden een aanzienlijke impact op de volksgezondheid kunnen hebben, aangezien de overgrote meerderheid volwassenen niet de hoeveelheid vitamine E inneemt die wordt aangeraden door het Nationaal Instituut van Medicijnen.’
 

 

Bron: AGF