‘Nooit meer terug naar gangbaar’

23-07-2013 \\ Innofood nieuws

Het is een way of life. Een andere manier van denken, van werken. En dat bevalt Wim en Ellen Peeters-Mertens uit Neer al meer dan tien jaar uitstekend. In 2000 schakelden ze om van een gangbare naar een biologische tuinderij en ze willen nooit meer anders.

Wim en Ellen startten in 1990 samen met een oom een gangbare tuinderij in Neer. Na tien jaar was de rek er echter een beetje uit. ,,In die manier van telen zagen wij geen toekomst’’, vertelt Wim. Hoewel, de schoen wrong hoofdzakelijk bij de afzet. ,,Wij hebben dat altijd ervaren als een kansspel’’, legt Ellen uit. ,,Soms had je een goede opbrengst en dan was je blij, maar het pakte ook regelmatig anders uit. Je bent overgeleverd aan de grillen van de markt. Hoe goed je ook je best doet om een zo mooi mogelijk product af te leveren, jouw partij gaat op in het grotere geheel en je hebt er geen enkele controle meer over.’’ Zodoende nam het tuinderskoppel een drastisch besluit en schakelde in 2000 om naar een volledige biologische bedrijfsvoering.

,,Onze vaders vonden het drie keer niks’’, lacht Wim. ,,Die dachten dat er geen droog brood mee te verdienen was.’’ Maar Wim en Ellen zetten door en runnen nu een bloeiend bedrijf met acht hectare prei, twee hectare boerenkool, vier hectare Chinese kool, twee hectare courgettes, twee hectare tuinbonen en anderhalve hectare aardappelen. Daarnaast hebben ze vier hectare in omschakeling. ,,Want je kunt niet zomaar biologisch beginnen te telen op grond waarop gangbaar is geteeld’’, verduidelijkt Wim. ,,Je moet daar eerst twee jaar biologisch op telen, terwijl je het niet als biologisch kunt afzetten. Dat is financieel zeer ongunstig, dus wij hebben daar grasklaver staan. Dat levert niks op, maar hiermee investeer je in de bodem en het kost ook het minste werk.’’

Lees hier het volledige artikel op de site van LLTB