Nijland veel meer dan kip alleen

09-07-2013 \\ Innofood nieuws

                            
  
Nijland B.V. in Goor heeft in korte tijd een groeispurt doorgemaakt. Tijd om de  ‘Nijland Kip’ na 25 jaar trouwe dienst te vervangen door een nieuw kleurig logo dat de verschillende productsegmenten symboliseert.
 
Vegetarische Slager
‘We richtten ons eerst voornamelijk op voorverpakte kip voor Retail Nederland die leveren aan de Nederlandse supermarkten. Intussen zijn we veel breder en exporteren we ook kip naar Engeland en Ierland’  vertelt directeur Marco Nijzink. ‘Bovendien verpakken we hier vegetarische producten voor Retail. Ook doen we de verpakking, opslag en distributie voor de Vegetarische Slager, de grootste groeier in het vegetarisch segment.
10 jaar geleden waren er nog 13 kipleveranciers, nu zijn er nog drie spelers over. Omdat we zelf aan distributiecentra van C1000 en Jumbo leveren, kun je daar in een moeite de producten van andere producenten bij meenemen.  Sinds twee jaar doen wij daarom ook de order picking, de etikettering en distributie ook voor andere bedrijven.’
 
Productkennis
Doordat we nu zo breed in de markt zitten, vervolgt Nijzink, hebben we uiteraard heel veel productkennis opgedaan. We weten veel van hoe de producten het best verpakt kunnen worden,  onder welke beschermende atmosfeer, over de juiste etikettering, houdbaarheid en de condities waaronder opslag en distributie plaats moet vinden. Doordat we superflexibel zijn, kunnen we veel voor andere bedrijven betekenen. Kip is nog steeds de hoofdmoot en zal dat altijd blijven, benadrukt Nijzink, maar daarnaast staan de vijf kleuren in het logo naast kip voor vegetarisch, varken, rund en vis.
 
Innovatie
Ook maakt Nijland sinds vier jaar de verse barbecuespiesen voor een groot aantal retailers in Nederland. Daarvoor hebben ze zelf in eigen beheer een aantal automatische lijnen ontworpen en gebouwd. Dat is een uniek proces. Iedere medewerker aan de lijn legt een component in de machine, dit voorkomt contaminatie. De stokjes worden met een robot opgepakt, waarna het vlees d.m.v. de robot aan de spiesen wordt gestoken. Tot slot worden de spiesen daarna automatisch op de schaal gelegd. Dat alles in een snelheid van 30 spiesjes per minuut en dat op meerdere lijnen.
Binnenkort volgt er weer een nieuwe lijn voor voorverpakte vegetarische diepvriesproducten die worden uitgeleverd in kleine consumentenverpakkingen.
  
Nijland is een prachtig Twents bedrijf dat enorm is gegroeid in de afgelopen jaren. Vier jaar geleden werkten er rond de 80 mensen, maar dat is intussen opgelopen tot ruim 200 inclusief de inleen. Een bedrijf om trots op te zijn!
 
  
Dini Kortman