NieuwVers zoekt het beste verwerkte tomaatproduct

22-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

NieuwVers is op zoek naar het ‘beste verwerkte tomaatproduct van Nederland‘. Tot 16 september kunnen kandidaten zich hiervoor inschrijven via dit aanmeldformulier. De spelregels:

Wanneer is iets NieuwVers

NieuwVers staat voor onverkloot eten maar het hoeft niet uit oma’s tijd te zijn. De modernste, verbeterende en verduurzamende technieken worden toegejuicht door NieuwVers als ze de oorspronkelijke voedingswaarde van producten zo goed mogelijk voor mensen beschikbaar maken en de milieudruk verminderen door dat lekkerder en slimmer te doen. NieuwVers hanteert 10 doelprincipes:

 1. Productie binnen zo gesloten mogelijke kringlopen van nutriënten
 2. Gebruik van hernieuwbare energie
 3. Beperking van het vervoer van levende dieren en halffabricaten
 4. Terugdringing van voedselverspilling en uitspoeling van nutriënten
 5. Ketenverkorting met als doel zo weinig mogelijk kosten aan producten toe te voegen die niet ten gunste komen aan de intrinsieke kwaliteit van het product
 6. Het geven van identiteit aan producten zodat die een prijs opleveren die vooruitstrevende productie- en verwerkingsprocessen, dierwaardige houderij- en slachtvormen en maatschappelijk geaccepteerde arbeidsomstandigheden en beloningen mogelijk maken
 7. Behoud van biodiversiteit
 8. Zorg voor een mooi landschap en een evenwichtig bodembeheer
 9. Bevordering van een gezond voedingspatroon door de aantrekkelijkheid van voedsel dat mensen dichter bij hun natuurlijke voedingsbehoeften brengt te vergroten
 10. Het betrekken van consumenten bij productontwikkeling opdat zij zich er betrokken bij kunnen gaan voelen en vanuit groeiende warenkennis een versnellende factor worden bij de permanent mogelijke verduurzamende vernieuwing van het aanbod

Hoe werkt de selectieprocedure?

Nadat alle aanmeldingen binnen zijn buigt een vierkoppig NieuwVers team zich over de inzendingen. Het NieuwVers team bestaat uit een levensmiddelentechnoloog, een retailexpert een marketingdeskundige en een gastjurylid. Dit team zal beoordelen of de inzendingen voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Het product moet substantieel uit tomaat bestaan. Dit betekent dat het meest aanwezige ingrediënt tomaat moet zijn.
 • Het product moet verwerkt zijn. Dit houdt in dat er minimaal een keer het ‘spreekwoordelijke’ mes doorheen is gehaald.
 • Het product moet de 10 doelprincipes van NieuwVers (zie boven) zo dicht mogelijk benaderen.
 • Het product moet supermarkt en/of foodservice waardig zijn, of gemaakt kunnen worden. Denk hierbij de aanwezigheid van een HACCP plan met uitgevoerde risicoanalyse en dat de productie in een gecertificeerde ruimte plaats moet vinden.

Na de selectie krijgen de geselecteerde deelnemers de kans om verschillende masterclasses bij te wonen op het gebied van houdbaarheid/voedselveiligheid, retailmanagement en positionering/marketing. De details over deze masterclasses worden in de loop van de zomer bekend gemaakt.

De verkiezing

Op 9 oktober is de verkiezingsdag en zal het publiek samen met een professionele smaakjury het lekkerste verwerkte tomaatproduct kiezen uit de aangemelde producten. Het door de jury en het publiek gekozen product mag met recht de titel ‘het beste verwerkte tomaatproduct van NL’ dragen. NieuwVers gaat dit product op verscheidene events en in landelijke media in het zonnetje zetten. Daarnaast zal het NieuwVers team gaan ondersteunen bij (door)ontwikkeling, prijsstelling en lancering bij een supermarkt. De winnaar zal tegen een vergoeding gebruik mogen maken van het NieuwVers merk.

 

Inschrijven
Vanaf 22 mei kun je een product aanmelden door het aanmeldformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Bij het invullen van het formulier word je ook gevraagd enkele foto’s en andere informatie toe te sturen. Dit materiaal kunt u sturen naar Dorine Rüter (zie onder). NieuwVers berekent een deelnamebedrag van € 125 per aangemeld product en een bedrag van € 175 per product dat doorgaat naar de finale.

 

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met Dorine Rüter, via 0657 938 693 of dorine.ruter@urgenda.nl.