NieuwVers ziet rol als Bovag van foodsector

17-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 

 

UTRECHT – Het vertrouwen van consumenten in de voedselketen moet worden hersteld. NieuwVers ziet daarom grote kansen voor producten met daarop het gezicht van de makers, de boeren. De organisatie komt met een nieuw initiatief om aanbieders en supermarkten bijeen te brengen.

 

 

“Vertrouwen gaat een enorme rol spelen binnen food. Het is niet dat de paardenvleesaffaire tot een kopersstaking leidde, maar de consument krijgt wel een rotgevoel en verandert van koopgedrag”, zegt mede-initiatiefnemer Dick Veerman.

Dalinco-appel
De oprichter van de website Foodlog.nl is samen met Dorine Ruter van Urgenda de drijvende kracht achter NieuwVers, een onafhankelijke organisatie die verduurzaming door innovatie in de voedselketen wil aanjagen. Vorig jaar organiseerde NieuwVers een aantal verkiezingen voor onder meer de beste appel, de paprika en het varkensvlees van Nederland. De winnende Dalinco-appel belandde met naam en foto van teler Harrie van den Elzen op de verpakking bij Albert Heijn in het schap. De verkiezingen hebben de aandacht van de supermarkten getrokken, merkt Ruter. “Sinds de uitverkiezing van de Dalinco-appel willen retailers weten wat we doen en hebben ze zelfs kandidaten naar voren geschoven.”

Merksoep
NieuwVers wil haar eigen initiatief een stap verder brengen. Voor 22 mei staat de verkiezing van de Beste Tomaat van NL gepland. Doel van dit event is tevens om handel en industrie te verleiden om tomaten met identiteit te gaan verwerken in bijvoorbeeld soepen en salades. “Waarom is er nog geen merksoep met de beste tuinder en tomaat op de verpakking”, vraagt Veerman zich af.

Omfietsproducten
De initiatiefnemers willen een beweging bouwen die de keten weer een gezamenlijk belang geeft om geld te verdienen voor vernieuwing en kwaliteitsverbetering. Ze zoeken daarbij actief contact met de verwerkende industrie en de supermarkten. “NieuwVers is een collectief merk, zoals de Bovag, dat streeft naar betrouwbare ketenverhoudingen vanuit smaakvoordeel voor de consument. We staan aan de kant van producent en verwerker en ontdekken graag voor iedere winkelier zijn eigen omfietsproducten”, aldus Veerman.

 

 

Bron: Levensmiddelenkrant