Nieuwe debatreeks It’s the food, stupid! start 25 februari

02-02-2013 \\ Innofood nieuws

De nieuwe zesdelige debatreeks It’s the food, stupid! onder leiding van Felix Rottenberg over de toekomst van de landbouw en ons voedsel komt er aan. Vanaf 25 februari vier bijeenkomsten in de Rode Hoed in Amsterdam en twee keer op locatie in Wageningen en Den Bosch.

 

It’s the food, stupid! – De impact van voedselproductie op ecologie, energie, ontwikkeling en gezondheid
 

Met een lezing van smaakhoogleraar Peter Klosse over historische verbindingen tussen landbouw en gastronomie, start op maandagavond 25 februari in de Rode Hoed de vierde debatserie over de toekomst van de landbouw en onze voeding.

Na het succes van de eerdere debatreeksen in de Rode Hoed (2009, 2010 en 2012) waarin bedrijven, boeren, maatschappelijke organisaties, politici en burgers elkaar vonden rond belangrijke thema’s gerelateerd aan landbouw en voedsel, komt er een nieuwe reeks. De zes debatten worden gehouden van eind februari tot eind april. Dit keer gaat debatleider Felix Rottenberg ook op locatie naar Wageningen en Den Bosch om studenten in de landbouw- en voedingswetenschappen bij het debat te betrekken.

Hoofdthema van de nieuwe reeks is een zoektocht naar feiten en naar duurzame oplossingen voor de enorme impact die voedselproductie heeft op ecologie, energie, ontwikkeling en gezondheid.

De debatreeks is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen. Voor het volledige programma en de locaties: www.clm.nl en www.rodehoed.nl. En klik hier voor de flyer.

 

Openingsavond 25 februari – Op zoek naar een duurzame voedselcultuur

We zijn 10.000 jaar bezig om steeds meer natuurgrond in cultuur te brengen en de productie per hectare te verhogen met behulp van technologie in de vorm van kunstmest, chemische gewasbeschermingsmiddelen en nu ook gentechnologie. Maar die aanpak keert zich langzaam tegen ons, de bodemvruchtbaarheid neemt af. Hoe krijgen we een nieuw evenwicht tussen technologie en ecologie? Smaakprofessor Peter Klosse geeft voorbeelden van verstoorde relaties in de voedselketen die ten koste gaan van de kwaliteit van bodem en voedsel. Na hem laat filmmaker John Liu juist spectaculaire voorbeelden zien van revitalisering van landbouwgronden die door erosie en overbemesting zijn uitgeput.

Sprekers op de debatavonden na Peter Klosse en John Liu zijn onder andere Gunter Pauli, auteur van de bestseller Blauwe Economie waarvan inmiddels wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren zijn verspreid, en wetenschappers zoals de Braziliaanse agro-ecoloog prof. Irene Cardoso, milieukundige prof. Lucas Reijnders, André van der Zande, directeur RIVM en Jan Staman, directeur Rathenau Instituut. Verder spraakmakende agrariërs, praktijkdeskundigen en politici.

De avonden worden gehouden op:

 

  • maandag 25 februari (Rode Hoed, Amsterdam)
  • maandag 4 maart (Rode Hoed)
  • maandag 18 maart (Wageningen, zaal C222 van het Forum, Droevendaalsesteeg 2)
  • dinsdag 2 april (Den Bosch, Hogere Agrarische School [HAS], Onderwijsboulevard 221)
  • maandag 15 april (Rode Hoed)
  • woensdag 24 april (Rode Hoed).

NB: Vóór de debatavond in Den Bosch bestaat de mogelijkheid tot deelname aan een rondleiding door de kassen van de HAS, met uitleg over diverse teeltsystemen.

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds in samenwerking met Rode Hoed.

Partners: Youth Food Movement, Hogere Agrarische School Den Bosch, ILEIA Wageningen (Kenniscentrum duurzame landbouw) en Stichting Otherwise, Wageningen.

Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl

Kaarten à 12 euro aan de kassa, 7 euro met studentenkaart.

Passe-partouts voor de vier avonden in de Rode Hoed 38 euro en voor studenten 22 euro via www.rodehoed.nl.

Prijzen inclusief koffie bij aanvang en proeverij na afloop.

De debatten in Wageningen (18 maart) en Den Bosch (2 april) zijn gratis toegankelijk.

Aanvangstijden: 20:00 uur, zaal open 19:00 uur.

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Economische Zaken, FrieslandCampina, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Wereldnatuurfonds, NCDO en handelsbedrijf in biologische versproducten Eosta.

Voor meer informatie: Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek of 06 20731016
 

 

Bron: Biojournaal