Nieuw online platform Voeding Vooruit laat inspanningen levensmiddelenindustrie zien

13-11-2013 \\ Innofood nieuws

                            Voedingsmiddelenproducenten zetten initiatieven gezonde leefstijl in etalage

  
‘Wat doet de voedingsmiddelenindustrie om consumenten minder zout, minder vet en kleinere porties te laten eten?’ Een kritische vraag die door politiek, burger en media met regelmaat wordt gesteld. Met het nieuwe online platform Voeding Vooruit wil de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hier structureel antwoord op bieden.
  
Veel levensmiddelenfabrikanten investeren in het terugdringen van overgewicht en andere gezondheidskwesties, maar dat gebeurt vaak zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven en bijna als vanzelfsprekend. Op Voeding Vooruit laten producenten zien wat ze doen om producten beter in een gezond voedingspatroon te laten passen. Of het nu gaat om zoutreductie in verschillende productcategorieën of de wijze waarop producenten zich in hun gemeente met kennis, communicatiekracht, ervaring en financiële middelen inspannen om Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) te krijgen.
“Het kan altijd beter”
Philip den Ouden, directeur FNLI: “Natuurlijk moeten we onszelf niet op de borst kloppen. Als we bijvoorbeeld kijken naar het hoge percentage van mensen met overgewicht, kunnen we constateren dat we er nog lang niet zijn. Het moet en kan altijd beter, daartoe blijft de industrie zichzelf uitdagen.” Wel is het belangrijk om nuance in het debat te brengen, vindt de FNLI. “Zo vraagt productaanpassing tijd en investeringen, want ingrediënten als zout, suiker en vet hebben, naast smaak en kwaliteit, diverse belangrijke functies, bijvoorbeeld de textuur van het product of de microbiologische veiligheid (de houdbaarheid). Toch gebeurt er al veel op dit gebied. Voeding Vooruit heeft als doel deze verhalen deze verhalen beter over de bühne te brengen”, aldus den Ouden.
Productsamenstelling speerpunt
Het verbeteren van het voedingskundige effect van producten is een belangrijk speerpunt voor de voedingsmiddelenindustrie. In het Platform Productsamenstelling werken de FNLI en het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) samen om de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën in producten te verminderen en portiegroottes aan te passen. Per sector en/of productcategorie worden gezamenlijke afspraken gemaakt over de aanpassing van de productsamenstelling. De FNLI focust zich op dit moment op het reduceren van het zoutgehalte in de sectoren bakkerswaren, sauzen, soepen en kant-en-klaarmaaltijden. Ook de voortgang van deze ambities zullen te volgen zijn op www.voedingvooruit.nl. Het Platform hoopt de Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties en Koninklijke Horeca Nederland te kunnen betrekken en de samenwerking met de overheid hierover te intensiveren.