Nieuw lid: DOC Kaas in Hoogeveen

06-09-2013 \\ Innofood nieuws

 
Het bestuur van Innofood is bijzonder verheugd weer een nieuw lid welkom te mogen heten, DOC Kaas in Hoogeveen. Een onafhankelijke zuivelcoöperatie die is gefocust op efficiënt produceren en rijpen van kaas. DOC Kaas levert aan kaasverwerkings- en kaashandelsondernemingen die ze zien als partners die de distributie verzorgen richting consument en voedingsmiddelenindustrie.
 
  
Historie
Bij de oprichting van de coöperatieve Stoomzuivelfabriek in 1895, toen de coöperatie 108 leden telde, werd 300.000 liter melk aangevoerd. Omdat er steeds meer melk verwerkt moest worden, werd in 1928 een compleet nieuwe fabriek gebouwd. Behalve boter werd nu ook gecondenseerde melk gemaakt. In 1962 bundelde deze fabriek haar krachten met de coöperaties van Slagharen, Ruinen en Zuidwolde. De naam veranderde in ‘Drents-Overijsselse Coöperatie, kortweg DOC. Drieduizend veehouders leverden dat jaar 80 miljoen kg melk. In 1986 verhuisde de hele combinatie naar de Alteveerstraat in Hoogeveen. Vanaf is DOC Kaas ook actief op een tweede productielocatie, op het nieuwe gebouwde Zuivelpark aan de Buitenvaart. Kaas vormt momenteel het hoofdproduct.
  
Zuivelpark
DOC Kaas is een belangrijke schakel in de kaasketen, waarbij intensief samengewerkt wordt met hun klanten en partners. Om de hele keten op één en hetzelfde terrein te kunnen huisvesten, is in 2003 begonnen met het realiseren van het Zuivelpark in Hoogeveen. Een kaasfabriek, een weifabriek en pakhuizen brengen alle schakels in de keten bij elkaar en maken groei en differentiatie mogelijk. De aanvoer van melk, de productie, de verwerking van wei, het versnijden, verpakken en distribueren van kaas: alles heeft zijn plek op het Zuivelpark. Samen met hun partners werken ze hier aan de productie van kwalitatieve natuur- en foliekazen en hoogwaardige ingrediënten voor voeding van mens en dier. Op het Zuivelpark worden de nieuwste technieken toegepast en wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid.
  
Coöperatie
Als zuivelcoöperatie voelt DOC Kaas een zekere verantwoordelijkheid richting haar leden. In een markt die constant aan verandering onderhevig is, hebben ze er daarom ook voor gekozen de coöperatiegedachte sterk overeind te houden. Hun gehele strategie is er op gericht samen met de leden het hoofd te bieden aan de gevolgen van allerlei Europese richtlijnen ten aanzien van export, concurrentieverhoudingen en de onder druk staande melkprijzen.
  
Kwaliteitsproducten
DOC Kaas is in de eerste plaats natuurlijk: ‘kaas’. Kaas die uiteindelijk wordt toegepast als kaas voor op het brood, maar net zo goed als smeltkaas voor de fondue of voor gebruik in borrelhapjes en pizza-industrie. Kortom: DOC Kaas verwerkt verse koemelk tot kaas van hoge kwaliteit voor de professionele kaasverwerkingsindustrie en de export. Hun afnemers kunnen daarbij rekenen op een ruime keuze uit folie- en natuurgerijpte kaas, kaas met of zonder gaten en kaas met diverse vet- en zoutgehaltes. Met het oog op efficiency krijgt de kaas veelal een rechthoekige vorm, maar er wordt ook een breed assortiment aan ronde kazen geproduceerd. Alles geheel afgestemd op de wensen van de klant. DOC Kaas staat ook voor Dutch Original Cheese, hun internationale handelsmerk.
  
Kwaliteit
Met het oog op de kwaliteit van onze producten heeft DOC Kaas ruimschoots geïnvesteerd in de modernste technologie op het gebied van de melkbehandeling (bactofugeren) en de wijze van kaasbereiding (casomatic). Middels meetapparatuur en monsterpunten in de productielijn monitoren hun laboranten voortdurend de kwaliteit van het productieproces en de samenstelling van het product. Met al deze maatregelen loopt DOC Kaas in de voorhoede.